Traže od Turske da pokaže uzdržanost

Bijela kuća pozvala je Tursku da pokaže uzdržanost nakon što su turske snage pokrenule vojnu kampanju u sirijskom regionu Afrin, prenosi Rojters.

Navodi se da je iz Bijele kuće upozoreno da ova kampanja nosi rizik pogoršanja humanitarne krize i remećenja situacije u području koje je do sada bilo stabilno.

Tražimo od Turske da pokaže uzdržanost u vojnim akcijama i retorici, obezbijedi da njene operacije budu ograničene u obimu i trajanju, osigura nastavak humanitarne pomoći i izbjegne civilne žrtve", kazala je na brifingu za novinare portparolka Bijele kuće Sara Sanders.

Američki državni sekretar Reks Tilerson izjavio je ranije da SAD razgovaraju sa Turskom i drugim stranama o mogućnosti formiranja bezbjednosne zone na sirijskoj granici, kako bi odgovorili na zabrinutost Turske u vezi sa tamošnjom kurdskom enklavom.

Tilerson, koji boravi u posjeti Londonu, rekao je da bi bezbjednosna zona mogla da pomogne da se stabilizuje situacija i ispune "legitimne zabrinutosti Turske" za bezbjednost te zemlje, prenosi AP.

 

Izvor:RTCG