Otkrivena veća radijacija na sjeveru Norveške

Norveška analizira otkrivene manje količine čestica radioaktivnog joda u vazduhu u sjevernoj Norveškoj, nekoliko dana nakon eksplozije tokom testiranja rakete u Rusiji.

Ruska nuklearna državna agencija Rosatom, objavila je u subotu da je u eksploziji poginulo pet članova osoblja i da je nesreća uključivala "izotopske izvore energije" ne otkrivajući više detalja.

Norveška agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost (DSA) saopštila je da je zabilježila čestice radioaktivnog joda na mjernoj stanici u Svanhovdu uz granicu s Rusijom.

Ova mjesta odvaja samo rijeka. Uzorci su prikupljeni od 9. do 12. avgusta. Nesreća se dogodila 8. avgusta na sjeveru Rusije. "Zasad nije moguće odrediti je li posljednja detekcija joda povezana s nesrećom u regiji Arhangelsk prošle sedmice.

DSA nastavlja prikupljati uzorke i raditi analize", navode iz norveške agencije. Ovakva mjerenja zračenja nijesu neuobičajena u Norveškoj, njezine mjerne stanice otkrivaju radioaktivni jod šest do osam puta godišnje, a izvor čestica je većinom nepoznat.

Ruska državna meteorološka služba u utorak je rekla da je nivo zračenja u gradu Sjeverodvinsku porasla za 16 puta prošlog četvrtka, a ljekari koji su pružili pomoć žrtvama u nesreći poslani su u Moskvu na pregled, objavila je novinska agencija TASS.

 

 

Izvor:RTCG