Najmanje 180 žrtava monsuna u južnoj Aziji

Najmanje 180 žrtava monsuna u južnoj Aziji

Poplave i klizišta izazvana snažnim monsunskim kišama ubili su najmanje 180 ljudi u južnoj Aziji, prema iznijetim podacima kojima raspolažu vlasti u pogođenim zemljama.

Monsuni, čija sezona traje od juna do septembra, od životne su važnosti za navodnjavanje i popunjavanje zaliha vode na indijskom potkontinentu, domu petini svjetskog stanovništva.

Međutim, padavine koje monsuni donose svake godine posiju i smrt i razaranje. Najmanje petoro djece se juče udavilo u Bangladešu, što je broj žrtava u u toj zemlji podiglo na 34. Bangladeš ima 160 miliona stanovnika.

Još 10 osoba je izgubilo život u ogromnim izbjegličkim kampovima mjanmarskih Rohindža na jugoistoku Bangladeša, gdje je u prirodnoj katastrofi uništeno na hiljade šatora i kućica.

Poplave na sjeveru zemlje su pogodile stotine hiljada ljudi. U Nepalu je u poplavama nastradalo 67 osoba, a snimci pokazuju spasioce koji u gumenim kanuima izvlače porodice iz poplavljenih kuća.

Ljekari su zabrinuti zbog mogućih epidemija bolesti koje se prenose putem vode i pozvali su međunarodnu zajednicu u pomoć. Monsun je u Indiji do sada koštao života oko 50 osoba.

Poplavama su najteže pogođene savezne države Bihar i Asam, na sjeveru i sjeveroistoku zemlje. UN su juče izrazile spremnost da zajedno sa vlastima pogođenih zemalja rade na odgovoru na humanitarne potrebe tokom sezone monsuna.

 

 

Izvor:RTCG