"Skandalozna presuda turskom bankaru"

Portparol turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana ocijenio je da je presuda američkog suda turskom bankaru Mehmetu Hakanu Atili "skandalozna odluka u skandaloznom slučaju".

Erdoganov portparol Ibrahim Kalin rekao je na konferenciji za novinare u predsjedničkom kompleksu u Ankari da je cilj američkog suda bilo miješanje u unutrašnja pitanja Turske kroz taj proces, prenosi agencija Anadolija.

"Ta presuda je skandalozna odluka u skandaloznom slučaju. Štaviše, potpuno je jasno da je taj slučaj zavjera u cilju komplikovanja turske unutrašnje politike i miješanja u unutrašnja pitanja Turske", rekao je Kalin.

Njujorški sud je juče osudio Atilu za pomaganje Iranu da izbegne američke ekonomske sankcije, za učešće u zavjeri za obmanu SAD i za prevaru američkih banaka, a oslobodio ga optužbe za pranje novca. Atili (47), zamjeniku generalnog direktora državne turske Halkbanke, sudilo se po optužbi da je učestvovao u složenom procesu u kojem je Iran prodavao naftu i gas u zamjenu za zlato.

Dio novca od tih transakcija prošao je kroz američke finansijske institucije bez njihovog znanja. G

lavni svjedok tužilaštva bio je tursko-iranski trgovac zlatom Reza Zarab koji je svedočio da je 2012.  platio više od 50 miliona dolara mita tadašnjem turskom ministru finansija i da vjeruje da je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan znao za te aktivnosti.

 

Izvor: RTCG