Iran: Tramp zatvorio put diplomatije

Iran: Tramp zatvorio put diplomatije

Iran je danas saopštio da su SAD uvođenjem novih sankcija najvišim iranskim zvaničnicima odlučile da "za stalno" zatvore diplomatski put između Vašingtona i Teherana.

"Uvođenje beskorisnih sankcija iranskom vrhovnom lideru i šefu diplomatije predstavlja stalno zatvaranje puta diplomatije s Trampovom (američkog predsjednika Donalda) na sve spremnom vladom.

Trampova vlada je na putu da uništi sve međunarodne mehanizme namijenjene očuvanju svjetskog mira i bezbjednosti", naveo je na Tviteru Abas Musavi, portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova.SAD su juče objavile nove "oštre" sankcije, a na meti su se našli i vrhovni iranski lider, ajatolah Ali Hamnei, i više komandanata elitne Revolucionarne garde.

Tramp, koji optužuje Iran da želi da napravi nuklearno oružje i da je "sponzor terorizma", potpisao je ukaz koji bi trebalo da spriječi "vrhovnog vođu, njegov tim i druge iz njegovog bliskog okruženja da pristupe osnovnim finansijskim sredstvima".

Američki ministar finansija Stiven Mnučin je najavio je da će se "ove nedjelje" na listi sankcionisanih naći i iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif.

Mnučin je izjavio da će SAD zamrznuti "milijarde dolara".Iran je odgovorio u UN, pozivajući Vašington da prekine "vojni avanturizam" i "ekonomski rat" uz ocjenu da nema pogodne "klime" za razgovore sa SAD.

 

 

Izvor:beta