Biranje čelnika u tijelima EU ponovo 30. juna

Lideri EU nijesu uspjeli da postignu dogovor o tome ko bi trebalo da bude na najvažnijim funkcijama u evropskim institucijama u narednom petogodišnjem periodu.

Vođena je teška rasprava oko izbora čelnika Evropske komisije, Evropskog savjeta, Evropske centralne banke i Evropskog parlamenta.

Izbor novog predsjednika Evropske komisije postao je zamršen pošto su dvije ključne grupe, socijalista i liberala-centra, stavile do znanja da ne podržavaju kandidata konzervativne Evropske narodne partije Martina Vebera, iako je on dobio podršku njemačke kancelarke Angele Merkel, ali ne i predsjednika Francuske Emanuela Makrona.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk rekao je da se sa razgovorima nastavlja 30. juna.

"Nije bilo većine ni za jednog kandidata, nastavljamo 30. juna. Razgovarali smo i o ekonomskim sankcijama Rusiji koje su produžene na šest mjeseci zbog nesprovođenja sporazuma iz Minska", rekao je Tusk.

Lideri zemalja članica EU potvrdili su na sastanku u Briselu zaključke o proširenju i procesu pristupanja i stabilizacije koje su usvojili evropski ministri.

Oni se odnose kako na proces proširenja, tako i na pojedinačni napredak šest partnera sa Zapadnog Balkana i Turske.Usvojena je i Strategija Unije, od 2019. do 2024. a prioriteti su zaštita građana i sloboda, ekonomsko i političko jačanje Unije.

Izvor: RTCG