Iranska vojska proglasila kraj pobune

Elitna Republikanska garda Irana proglasila je kraj antivladinih protesta u zemlji tokom kojih je 21 osoba izgubila život a stotine su uhapšene, dok su u zemlji održane masovne demonstracije za podršku vlasti.

Istovremeno se Iran žalio Savjetu bezbjednosti i generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu zbog miješanja SAD u njegove unutrašnje poslove, nastojeći da umanji značaj protesta protiv vlasti i ekonomskih teškoća koja je trajala gotovo nedjelju dana.

To su najveći antivladini protesti od 2009. protiv tadašnjeg ponovnog izbora konzervativnog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada. Tokom jučerašnjeg dana nije bilo antivladinih demonstracija.

Vlasti su blokirale društvene mreže Telegram i Instagram koje su po njima korišćene za pozive na proteste.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamneji optužio je "neprijatelje " Irana da nanose štetu vlastima ali ih nije imenovao, dok je iranski predsjednik Hasan Rohani govorio o "maloj manjini" demonstranata.

Desetine hiljada provladinih demonstranata se juče okupilo u desetinama gradova da bi osudili nemire koji potresaju zemlju, poslije noći u Teheranu i unutrašnjosti koja je bila mirnija od prethodnih.

Za danas su planirane nove demonstracije podrške vlastima i osude nasilja prethodnih dana u Isfahanu i Mašadu.

Iranski reformatori kao i konzercativci su stali protiv nasilja tokom demonstracija ističući međutim potrebu da se nađu rješenja za ekonomske probleme, posebno nezaposlenost koja pogađa 30 odsto mladih.

Antivladini protesti počeli su 28. decembra u drugom po veličini iranskom gradu Mašadu prije nego što su se proširili. Oni su bili obilježeni napadima na javne zgrade, a vlasti i mediji su govorili o kontrarevolucionarima koji se nalaze u inostranstvu, ali takođe su pominjali SAD, Saudijsku Arabiju da podstiču proteste.

Izvor:RTCG