Ne odustajte od kazne za ubice Kašogija

Ministarstvo spoljnih poslova Turske zatražilo je od svih država članica Ujedinjenih nacija i međunarodnih institucija da insistiraju na sprovođenju predloga koje su izdale UN po pitanju ubistva novinara Džamala Kašogija.

Specijalna reporterka UN Agnes Kalamard poručila je ranije da svi dokazi ukazuju da su saudijski princ Muhamed bin Salman i drugi tamošnji zvaničnici, odgovorni za ubistvo kolumniste "Vašington posta".

Tursko Ministarstvo je saopštilo da se nalazi UN poklapaju sa dokazima do kojih su došle turske vlasti i dodalo da ubistvo sa predumišljajem krši međunarodno pravo i principe.

I turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan juče je poručio da oni koji su ubili saudijskog novinara Kašogija će odgovarati.

Govoreći na jednom skupu u Istanbulu, Erdogan je rekao da su novi nalazi u izvještaju UN pokazali da je Turska bila "maltretirana" u ovom slučaju, prenosi Rojters.

Kašogi je ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra prošle godine.

Tijelo novinara još uvijek nije pronađeno.U izvještaju UN se zaključuje da je Kašogijevo ubistvo bilo namjerno i s predumišljajem, a CIA i neke zapadne zemlje iznijele su ranije sumnje da je krunski nasljednik naredio ubistvo, što su saudijski zvaničnici poricali.

Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije Adel al-Džubeir odbacio je ovaj izvještaj UN izvjestioca kao "ništa novo".

Izvor: RTCG