Sjeverna Koreja ide u pravom smjeru

Kineski predsjednik Si Đinping izjavio je da Severna Koreja ide u "pravom smjeru" rješavajući politička pitanja na Korejskom poluostrvu.

To je objavljeno u sjevernokorejskom listu Rodong šinmun uoči Sijeve posete Pjongjangu, prenosi AP.

Kako se navodi, Si nije pomenuo pregovore o nuklearnom naoružanju Vašingtona i Pjongjanga, međutim stručnjaci smatraju da će on najvjerovatnije tokom razgovora sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom podržati napore Sjeverne Koreje koja poziva na postepeno razoružanje.

Si je istakao da će njegova posjeta u četvrtak i petak, ojačati stratešku komunikaciju i razmjenu između dvije prijateljske zemlje.

Agencija Rojters prenosi da je poseta Sija, prva posjeta jednog kineskog predsjednika Severnoj Koreji u poslednjih 14 godina, kao i da predstavlja vidljivu podršku Kimu.

Kako se navodi, Si je rekao da će Kina doprinijeti miru, stabilnosti, razvoju i prosperitetu u regionu jačanjem komunikacije sa Sjevernom Korejom.

"Kina će se takođe angažovati s drugim zainteresovanim stranama tako što će zajednički ubrzati napredak u dijalogu i pregovorima o pitanjima Korejskog poluostrva", rekao je Si.

Izvor: RTCG