Sirija: Počela medicinska evakuacija

Humanitarni radnici počeli su hitnu medicinsku evakuaciju Istočne Gute, opsjednutog pobunjeničkog područja blizu Damaska. "Sirijski i međunarodni Crveni krst počeli su evakuaciju kritičnih medicinskih slučajeva iz Istočne Gute u Damask", naveo je Međunarodni komitet Crvenog krsta na Tviteru.

Slike uz tvitove prikazuju konvoje vozila hitne pomoći spremne da odvezu pacijente u kritičnom stanju. Humanitarna organizacija Sirijsko-američko medicinsko društvo je navela da se evakuiše "29 kritičnih slučajeva čije je prebacivanje u Damask odobreno", a da će danas biti evakuisane još četiri osobe.

Ostali će biti prebačeni narednih dana. Gotovo 400.000 ljudi nalazi se u Istočnoj Guti koja je pod opsadom snaga sirijske vlade od sredine 2013, i među stanovništvom su prijavljeni slučajevi neuhranjenosti.

UN su već nedjeljama tražile da se iz područja evakuiše skoro 500 bolesnika. Šef humanitarne radne grupe UN za Siriju Jan Egeland rekao je da je najmanje 16 pacijenata umrlo, i posebno naveo slučaj devetomjesečne bebe. Posljednje uporište pobunjenika, Istočna Guta označena je kao jedna od četiri "sigurne zone" koje su u maju ustanovili Rusija, Iran i Turska.

Izvor:RTCG