Sakašvili najavio žalbu Sudu u Strazburu

Ukrajinski opozicionar, Mihail Sakašvili, osnivač Pokreta novih snaga, najavio je  u Kijevu da će tužiti Službu bezbjednosti Ukrajine (SBU) zbog "razbojništva, napada i otmice".

"Oni su me oteli! I to je sada zvanično potvrdio i sud. Pripremamo žalbu Evropskom sudu za ljudska prava, a zahtjevaću i odštetu zbog otmice", rekao je Sakašvili novinarima u blizini sjedišta SBU, gdje je bio na saslušanju, navodi Tass.

Sakašvili, nekadašnji predsjednik Gruzije koji je postao opozicionar u Ukrajini, uhapšen je u Kijevu 8. decembra po optužbi da je od Rusije primio 500.000 dolara da organizuje demonstracija za zbacivanje ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka s kojim se on godinama spori.

Tužioci su od suda tražili da odredi Sakašviliju kućni pritvor, ali je sud to odbio i oslobodio ga. Tužilaštvo se žalilo na tu odluku, a sljedeće ročište je 3. januara.Prvi pokušaj hapšenja Sakašvilija 5. decembra završio se tako što su ga stotine njegovih pristalica razvalile policijski kombi i oslobodile ga.

Sakašvili je u Gruziji 2003. godine predvodio mirne prozapadne proteste koji su doveli do smjenjivanja njenog predsjednika Eduarda Ševernadzea, i zatim je od januara 2004. do novembra 2013. godine on bio šef te džave koju je potom napustio.

Izvor:RTCG