Sirija: Pobunjenici optužili Rusiju za zločine

Oko 40 sirijskih pobunjeničkih grupa poručilo je da ne žele da učestvuju na planiranom sirijskom kongresu u Sočiju u Rusiji.

Oni tvrde da Moskva tim putem želi da zaobiđe mirovni proces o Siriji pod okriljem Ujedinjenih nacija u Ženevi i optužili su Rusiju da je u Siriji počinila ratne zločine.

"Rusija nije doprinijela olakšanju patnje Sirijaca i nije izvršila pritisak na režim kako bi se krenulo ka rješenju.Rusija je agresorska zemlja koja je počinila ratne zločine nad Sirijcima. Stajala je uz režim i branila ga politički i zaustavlja osude Ujedinjenih nacija (protiv predsjednika Sirije Bašara al Asada) već sedam godina", navodi se u saopštenju pobunjenika, prenosi Rojters.

Kako se navodi, neki pobunjenici još nijesu odlučili oko učešća na planiranom kongresu u Sočiju.Specijalni izaslanik UN za Siriju, Stafan de Mistura, rekao je da bi ruski plan sazivanja kongresa trebalo procijeniti na osnovu toga koliko Rusija može da doprinese i podrži mirovne pregovore o Siriji u Ženevi, pod okriljem UN.

Izvor:beta