Izraelski avioni napali skoro 100 meta u Gazi

Izraelski borbeni avioni napali su rano jutros skoro 100 meta u pojasu Gaze, nakon što su sinoć dvije rakete ispaljene na Tel Aviv, prvi put od rata na toj palestinskoj teritoriji 2014. godine.

Izraelska vojska je rekla da je aktiviran protivraketni sistem "Gvozdena kupola" i vjeruje se da su rakete pale na otvoreno područje, jer štete i povreda nije bilo. Jutros je saopšteno da su napadnute "terorističke mete", uključujući štab Hamasa u Gaza Sitiju, podzemno postrojenje, nekoliko vojnih punktova i centar koji se koristi za program bespilotnih letjelica Hamasa, prenijeli su izraelski mediji. Eksplozije su bile tako jake da se dim mogao vidjeti na udaljenosti od 25 kilometara, naveo je AP.

Palestinski mediji su javili da su napadnute i pomorske baze koje pripadaju Hamasu. Ministarstvo zdravlja u Gazi je reklo da su jedan muškarac i jedna žena ranjeni u Rafi, kada se njihova kuća našla na udaru. Izvještaja o drugim povredama nije bilo. U međuvremenu su se oglasile sirene za vazdušnu odbranu na jugu Izraela kraj granice s Gazom, ali je vojska rekla da je raketa koja je to izazvala pala na palestinsku teritoriju.

Ubrzo potom ponovo su se oglasile sirene kada su dvije rakete ispaljene iz Gaze, jedna je presretnuta, a izvještaja o povredama i šteti nije bilo. Sinoć su se sirene aktivirale širom Tel Aviva, 80 kilometara udaljenog od Gaze. Iako u napadu nije bilo štete ni povreda smatra se da je to velika eskalacija i očekivao se oštar izraelski odgovor. Izraelci su rekli da su čuli eksplozije.

Izraelski vojni portparol Ronen Manelis izjavio je da nije bilo prethodnog upozorenja i da je raketiranje bilo iznenađenje. Premijer Izraela Benjamin Netanjahu koji je takođe ministar odbrane sazvao je hitne bezbjednosne konsultacije u sjedištu vojske u Tel Avivu.

Izvor: RTCG