U Srbiji registrovano više od milion migranata

Od početka migrantske krize u Srbiji je registrovano više od milion migranata, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović i dodao da je država reagovala odgovorno tako što je čuvala bezbjednost građana i ujedno poštovala osnovna ljudska prava migranata.

Kako se navodi u saopštenju, Stefanović je na Šestoj ministarskoj konferenciji Budimpeštanskog procesa, koja se održava u Istanbulu, naveo da je Srbija svim migrantima pružila neophodnu medicinsku zaštitu i smještaj.

"U ovom trenutku je oko 4.000 migranata smješteno u 14 stalnih ili privremenih prihvatnih centara u Srbiji. Kontinuirano radimo na unapređenju i jačanju sistema upravljanja migracijama i sistema azila, u normativnom i operativnom smislu. U cilju unaprijeđenja ove oblasti, usvojili smo novi Zakon o azilu i privremenoj zaštiti, Zakon o strancima i Zakon o graničnoj kontroli, a oblast migracija regulisana je i Zakonom o upravljanju migracijama", rekao je Stefanović.

On je rekao da se ne smije zanemariti da je od trenutka izbijanja migrantske krize povećano krijumčarenje i trgovina ljudima.

Izvor:RTCG