Tramp će upotrijebiti veto ako Kongres glasa protiv zida

Američki predsjednik Donald Tramp spreman je da prvi put upotrijebi veto, ako Kongres glasa protiv njegove objave vanrednog stanja duž granice s Meksikom, kazao je  visoki Trampov savjetnik Stiven Miler.

"On će zaštiti svoju objavu vanrednog stanja", rekao je Miler za TV Foks, odgovarajući na pitanje da li će Tramp upotrijebiti veto ako Kongres ne podrži njegovu odluku, prenosi AP.

Tramp je vanredno stranje na granici s Meksikom objavio u petak sa željom da izbjegne Kongres u finansiranju zida prema Meksiku, čemu se protive demokrate i odbijaju da u budžet bude uključeno i 5,7 milijardi USD koliko je potrebno za gradnju zida.

Proglašenje vanrednog stanja Trampu dozvoljava da iskoristi federalna sredstva, ali se suočava s pravnim i politički izazovima. Demokrate u Kongresu planiraju da podnesu predlog rezolucije kojom se odbacuje objava vanrednog stanja.  

Nekoliko republikanaca takođe je nagovijestilo je da bi moglil da glasaju za taj predlog, ali, kako ocjenjuje AP, pitanje je da li će biti dovoljno glasova da bi se poništio predsjednikov veto.

Izvor:MINA