Tramp izolovan na međunarodnoj sceni

Američki predsjednik Donald Trampa izazvao je nezadovoljstvo Palestinaca i talas negodovanja van Bliskog istoka poslije odluke o priznavanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela, što je odluka koja se kosi sa politikom prethodnih predsjednika SAD, ocijenila je agencija Frans pres.

 Palestinci su za danas najavili skup u Ramali u Zapadnoj obali, palestinskoj teritoriji koju je izraelska vojska okupirala prije 50 godina. Nekoliko stotina Palestinca je sinoć u pojasu Gaze palilo američle i izraelske zastave kao i Trampove slike. Američki predsjednik je tom odlukom, koja je bila jedno od njegovih predizbornih obećanja, ostao izolovan na međunarodnoj sceni i rizikuje da ugrozi već krhku nadu da se nastave mirovni pregovori između Izraelaca i Palestinaca, ocijenio je Frans pres.Čak je i Saudijska Arabija, kao tradicionalni saveznik SAD, rano jutros kritikovala "neopravdanu i neodgovornu" odluku američkog predsjednika.

 "Saudijska Arabija izražava duboko žaljenje zbog odluke američkog predsjednika da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela i već je ranije upozorila na ozbiljne posljedice takve neopravdane i neodgovorne odluke", navele su saudijske vlasti. Američko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da će odmah biti sprovedene pripreme za selidbu američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim.

 Izvor:RTCG