Raste broj oboljelih od tajanstvene bolesti

Kanadska vlada potvrdila je 14. slučaj oboljenja od neobične bolesti koja u posljednje vrijeme hara među diplomatskim osobljem u Havani na Kubi, piše CNN.

U saopštenju vlade navedene su informacije o još jednom oboljelom, sa simptomima vrtoglavice, zujanja u ušima i gubitkom pamćenja, te je obaviještena javnost kako će se prepoloviti broj diplomatskog osoblja na Kubi. Tako će broj diplomata u kanadskoj ambasadi na Kubi biti smanjen sa 16 zaposlenika na 8.

"Zdravlje i sigurnost diplomatskog osoblja i njihovih porodica su naš prioritet", navodi se u saopštenju.

Kanadska vlada nastavlja da istražuje koji su potencijalni uzroci neobičnih zdravstvenih simptoma koje su iskusili neki kanadski diplomatski radnici i članovi njihovih porodica u Havani na Kubi.

Do danas nije utvrđen razlog obolijevanja.

Džozefina Vidal, kubanska ambasadorka u Kanadi, kritikovala je odluku o smanjenju broja osoblja i rekla kako se radi o "neshvatljivom" potezu. U saopštenju kanadske vlade piše kako je nakon posljednjeg potvrđenog slučaja oboljenja od te bolesti u novembru 2018. godine diplomatsko osoblje prošlo kroz dodatne medicinske preglede.

Prema Sprovedenim testovima, potvrđeno je kako novooboljeli zaposlenik ima iste simptome, kao i prethodno oboljeli radnici. Stoga obavještavamo kako je do sada 14 kanadskih zaposlenika i članova njihovih porodica oboljelo od te bolesti, navodi se u saopštenju kanadskih vlasti.

Kanadska vlada saopštila je u srijedu kako za sada nema dokaza da bi kanadski državljani koji putuju na Kubu mogli biti ugroženi, tj. oboljeti od iste bolesti. Američka ambasada na Kubi takođe je smanjila broj osoblja nakon što su neki zaposleni počeli imati simptome tajanstvene bolesti. Naime, njome je bilo pogođeno 26 američkih diplomata i članova njihovih porodica.

Izvor:RTCG