Najmanje 12 žrtava ledenog talasa

Ledeni talas, koji je pogodio američki srednji zapad i donio rekordno niske temperature, odnio je 12 života, a proširio se i na sjeveroistočni dio Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Mediji javljaju da su pojedini stanovnici tog područja poginuli u saobraćajnim nesrećama povezanim sa vremenskim neprilikama, dok su neki smrzli na niskim temperaturama.

Temperature su se u pojedinim oblastima spustile i na 34 stepena ispod nule, a meteorolozi za vikend prognoziraju toplije vrijeme.

Meteorolog Nacionalne meteorološke službe, Endrju Orison, rekao je za Rojters da su u jutarnjim satima temperature širom srednjeg zapada među najnižim. Škole u djelovima Viskonsina, Minesote, Mičigena, Ilinoisa i Ajove su i dalje zatvorene.

Polarni talas izazvao je stotine saobraćajnih nesreća, dok je u četvrtak ujutro više od 2,5 hiljada letova bilo otkazano, a najmanje 3,5 hiljada odloženo, i to uglavnom sa aerodroma u Čikagu. Poslednji, slični ledeni talas na srednjem zapadu i sjeveroistoku zabilježen je prije više od 20 godina.

Izvor:RTCG