Nove mjere EU protiv Poljske

13 09 svijet poljskaEvropska unija je danas preduzela nove mjere protiv Poljske zbog, kako smatra, nazadovanja demokratije u toj zemlji, čime se približila mogućem sudskom procesu koji bi mogao da rezultira novčanom kaznom protiv Varšave. Vladajući poljski konzervativci iz partije Pravo i pravda Jaroslava Kačinjskog nastoje da preoblikuju pravosudni sistem tako da steknu direktnu vlast nad sudovima, dok oni navode da žele da stvore efikasnije pravosuđe.

Evropska komisija vidi taj potez poljskih vlasti kao napad na nezavisnost sudstva i na vladavinu prava u 28 godina staroj demokratiji. Prvi korak u pravnom procesu protiv Poljske Komisija je pokrenula u julu. Evropska komisija je saopštila juče da je sada preduzela drugi od tri koraka u takozvanoj prekršajnoj proceduri protiv Varšave i da joj je dala rok od mjesec dana da poradi na promjenama u pravosuđu.

Taj izvršni organ EU saopštio je da bi mogao, ako Poljska ne odgovori na preporuke, da preda slučaj Evrospkom sudu pravde, koji bi Varšavi mogao da odredi kazne. Poljski zvaničnici za sada nijesu komentarisali nov potez Komisije, ali je poljska Vlada premijerke Beate Šidlo više puta ponovila da EU nema pravo da se miješa u unutrašnje stvari Poljske.


Izvor:RTCG