Crnoj Gori prijeti zarazniji soj virusa

Institut za javno zdravlje saopštio je da je realno očekivati da zarazniji indijski soj, sada poznat pod nazivom "delta", bude registrovan u Crnoj Gori, s obzirom da je nedavno potvrđen i u nekoliko država regiona.

Iz Instituta su Danu kazali da je potrebno da dobro kontrolišemo granice i pažljivo pratimo širenje novih sojeva kako bismo spriječili širenje novog virusa i novi talas epidemije.

"Indijski soj B.1.617, sada poznat kao Delta soj SARS CoV2, sadrži dvije značajne mutacije koje su slične brazilskom i južnoafričkom soju. Zarazniji je, brže se širi i daje slične simptome kao i ostali sojevi SARS CoV2 (povišenu tjelesnu temperaturu, gubitak čula u kusa i mirisa, suv kašalj, umor, glavobolju...). Na osnovu kliničke slike nije moguće razlikovati neki određeni soj. Delta soj je rasprostranjen širom svijeta, već neko vrijeme je prisutan u Evropi, a nedavno je potvrđen u zemljama okruženja (Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji), pa je realno očekivati njegovo prisustvo i kod nasu predstojećem periodu", kazali su iz IJZ.

Trebalo bi, kažu, biti spreman, čuvati se, poštovati protivepidemijske mjere (nositi masku, prati ruke i održavati dis-tancu) i vakcinisati se.

"Novije istraživanje u Velikoj Britaniji je pokazalo da su dvije doze vakcine učinkovite i protiv ovog soja u smislu zaštite od teških oblika bolesti, hospitalizacije i smrti. Odjeljenje za molekularnu dijagnostiku Instituta za javno zdravlje Crne Gore među uzorcima koji su bili pozitivni na SARS CoV2 dosad nije utvrdilo postojanje sumnje na prisustvo delta soja u Crnoj Gori", kazali su iz IJZ.

Izvor: rtcg