Izrael: Treća doza vakcine za starije od 40 godina

Ministarstvo zdravlja Izraela objavilo je danas da je generalni direktor Nahman Aš odobrio davanje dodatne, buster vakcine protiv kovida-19 svim Izraelcima starijim od 40 godina.

Odluka je donijeta nakon sinoćne preporuke zdravstvenih eksperata.Čak i prije odluke ministarstva domovi zdravlja su već pozivali Izraelce te starosne grupe da zakažu imunizaciju, jer se očekivalo da će i za njih buster doza biti odobrena.

Treću vakcinu takođe mogu da prime trudnice, nastavnici, zdravstveni radnici, zaposleni u domovima za stare i angažovani u socijalnim programima, zatvorenci i zatvorski čuvari i rizične grupe, uključujući dijabetičare i gojazne osobe,ako su stariji od 18 godina, prenijeli su izraelski mediji.Samo oni koji su primili drugu dozu prije najmanje pet mjeseci mogu da prime i treću.

Izrael je prva zemlja u svijetu koja je ponudila treću dozu vakcine tako velikom dijelu svog stanovništva, a u nastojanju da se suprotstavi visoko zaraznom delta soju korona virusa.Premijer Izraela Naftali Benet (49) je sinoć najavio da će se vakcinisati danas."Pozivam sve koji ispunjavaju kriterijume, a koje je odredila komisija da se vakcinišu. Preuzmite odgovornost za zdravlje svih nas. Ovo nije vrijeme za kockanje životom", rekao je Benet.

izvor: rtcg