Budućnost na oproštaju ispustila prvaka Evrope

Razloga za sreću ima više nego dovoljno - 19-godišnja Tatjana Brnović je u prvoj sezoni u seniorskoj konkurenciji bila možda i najbolji pivot Lige šampiona, godinu mlađa Branka Konatar je pokazala da može odlično da pokrije sve pozicije na crti (počela na desnom krilu, igrala na lijevom, a pomagala i na pivotu), Milena Raičević u drugom dijelu Lige šampiona pokazala da je pravi vođa, a Đurđina Jauković ima još mnogo rezervi.

Najmlađa ekipa se na više nego dostojan način oprostila od Lige šampiona, samo je tužno što za fenomenalnu igru nije dobila poklon, pobjedu nad velikim Đerom - rukometašice Budućnosti su u revanšu četvrtfinala poražene od aktuelnog prvaka sa 30:28.

Šteta je što bar nije izboren remi, za koji je postojala realna šansa, jer su „plave” imale napad pri rezultatu 29:28, ali je večeras fenomenalna Milena Raičević pogodila stativu. Na suprotnoj strani je Ane-Mete Hansen u posljednjim sekundama donijela nezasluženih plus dva Đeru...

Podgoričanke su u napadu odigrale možda i najbolje u cijeloj sezoni. Aktuelni prvak je koristio malo slabiju igru Adžićevog tima u odbrani, pogađao iz sedmeraca preko Anite Gorbic, ali su zato Raičevićeva i drugarice sve nadoknađivale sjajnim akcijama sa suprotnoj strani terena.

Kada je bedem pred opet indisponiranom Darli Zokebi de Paulom malo ojačao, to se odmah osjetilo - Budućnost je napravila seriju 5:0 i petim golom Tatjane Brnović povela 11:8 u 19. minutu.

Pri tom rezultatu je Raičevićeva promašila prazan gol, kada je Ambros Martin izvukao iz igre golmanku Kari-Alvik Grimsbo nakon isključenja Hansen.

Bilo je, naravno, nerealno očekivati da se nadoknadi minus šest iz „Morače” (26:20), jer je Đer mnogo iskusniji i kvalitetniji tim.

I to je ubrzo dokazao, jer je preokrenuo na 13:12, a onda nakon prebrzog šuta Đurđine Jauković iznudio sedmerac u posljednjoj sekundi prvog poluvremena i izjednačio na 15:15.

U nastavku je Budućnost vezanim golovima mlade Branke Konatar prva stigla do plus dva (21:19), ali je mađarska ekipa serijom 4:0 preokrenula na 23:21 i otklonila sve dileme. Ako ih je i bilo...

Adžićev tim je opet poveo preko Kristine Laslo (26:25, 53. minut), ali je Rumunka promašila zicer i sedmerac i propustila šansu da odvede svoj tim ka zasluženoj pobjedi.

Ali, razloga za sreću ima više nego dovoljno - 19-godišnja Tatjana Brnović je u prvoj sezoni u seniorskoj konkurenciji bila možda i najbolji pivot Lige šampiona, godinu mlađa Branka Konatar je pokazala da može odlično da pokrije sve pozicije na crti (počela na desnom krilu, igrala na lijevom, a pomagala i na pivotu), Milena Raičević u drugom dijelu Lige šampiona pokazala da je pravi vođa, a Đurđina Jauković ima još mnogo rezervi.

Naredne sezone, ekipa će biti jača za Marinu Rajčić i iskusnu Anđelu Bulatović, koja bi trebalo da bude primjer mladim igračicama, a ostalo je još da se riješi ko će na desnom beku zamijeniti Đurđinu Malović (ide u Ferencvaroš).

Ako se tu „pogodi”, uz povratak Eme Ramusović, koja će puno značiti i na crti i u odbrani, možda se Budućnost već narednog maja vrati na fajnl-for Lige šampiona. Zadatak će biti bar za nijansu lakši, jer neće biti Vardara...

ĐER - BUDUĆNOST 30:28 (15:15)

Đer - „Audi arena”. Gledalaca: 5.500. Sudije: Kristijansen i Hansen (Danska). Sedmerci: Đer 10 (9), Budućnost 5 (3). Isključenja: Đer 8, Budućnost 8 minuta.

Đer: Kiš (četiri odbrane), GRIMSBO (pet odbrana i dva sedmerca), Knedlikova, Afentaler, Varga, Hansen 4, GORBIC 11 (9), Pal, Oftedal, AMORIM 4, Althaus, BROH 3, Fodor 1, BODI 2, PUHALAK 2, GONSALES 3.

Budućnost: ZOKEBI DE PAULA (tri odbrane), Babović, Batinović (jedna odbrana i sedmerac), Ujkić 3, KONATAR 3, JAUKOVIĆ 3, Pletikosić 1, Laslo 1, Godeč, PREMOVIĆ, BRNOVIĆ 6, Bulatović, PAVIĆEVIĆ 2, RAIČEVIĆ 9 (3).

OCIJENI:

 

Izvor:vijesti.me