Vlada da pokaže da na Bošnjake gleda kao na partnere

Delegati IV Kongresa Bošnjačke stranke Crne Gore izabrali su danas Ervina Ibrahimovića za predsjednika partije. BS je izabrala čelnika nakon što je predsjednik koji je vodio ovu partiju od osnivanja - 2006. godine, Rafet Husović preminuo početkom marta.

Pod sloganom “Ispravno naprijed” u Rožajama je danas održan IV kongres Bošnjačke stranke. Delegati Kongresa izabrali su Ervina Ibrahimovića za predsjednika te partije. Novi lider BS-a, bio je jedini kandidat za tu funkciju jer je prethodno dobio podršku sa nivoa skoro svih opštinskih odbora.

"Bošnjačka stranka biće uvijek na onoj strani koja Bošnjake vidi kao partnere. Nemam dilemu da, kada se sa jedne pristojne vremenske distance, bude sagledavao bilans djelovanja Bošnjačke stranke u ovih 15 godina, jasno je da će civilizacijski točak koji smo pokrenuli 2006. godine i sva ostvarena istorijska dostignuća prevagnuti nad svim našim slabostima, greškama, nesnalaženjima. Odgovorno tvrdim sa ovog mjesta da je projekat Bošnjačke stranke najbolji projekat bošnjačkog naroda od obnove nezavisnosti. Zato i trajemo sve ove godine i ako Bog da ćemo još dugo trajati", istakao je Ibrahimović.

Novi predsjednik BS je iznio svoj stav i o aktuelnom političkom momentu i obratio se predstavnicima vlasti.

"Promjene su dobre, ali suština promjena koje sprovodi ova vlada, u pojedinim oblastima, ugrožava temeljne vrijednosti ovog društva. Ova Vlada jasno mora da raskine saporaženim retrogradnim idejama devedesetih godina. Ova Vlada mora da pokaže da na Bošnjake u Crnoj Gori gleda kao na partnere i ravnopravne građane. Ova Vlada mora da prestane sa praksom političkog revanšizma, gdje po običaju, najviše ispaštaju Bošnjaci. Za takvu se Crnu Goru nismo borili 21.maja 2006. godine", poručio je Ibrahimović.

Na Kongresu je izabran novi saziv Glavnog odbora, a usvojeni su i novi program i statut partije, kao i druga kongresna dokumenta. Sadržajima u svečanom dijelu istaknut je doprinos koji je preminuli predsjednik Husović pružio afirmaciji prava Bošnjaka i njihovom pozicioniranju na društveno-plitičkoj sceni Crne Gore u minulih 15 godina.

Prije početka izbornog procesa učesnicima Kongresa obratili su se gosti iz Evropske narodne partije i vladajuće stranke u Republici Turskoj.

Pisma podrške radu Kongresa Bošnjačke stranke stigla su od predsjednika Evropske narodne partije Donalda Tuska, vladajuće turske AK partije Reccepa Tayipa Erdogana, DPS-a Mila Đukanovića i drugih bivših koalicionih partnera, te predstavnika diplomatskog kora i brojnih udruženja iz dijaspore.

Među gostima bila je i ambasadorka Turske Songul Ozan i reis islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić.

Izvor: Rtcg