Albanija u Savjetu bezbjednosti UN

Generalna skupština Ujedinjenih nacija izabrala je Albaniju, Brazil, Gabon, Ganu i Ujedinjene Arapske Emirate za nestalne članice Savjeta bezbjednosti. Novim članicama će mandat početi 1. januara 2022. godine.

Sve zemlje su bile jedini kandidati za izbor u svojim regionalnim grupama, a zamijeniće Estoniju, Niger, Sent Vinsent i Grenadine, Tunis i Vijetnam, prenio je Rojters.Kako bi se obezbijedila geografska zastupljenost, mjesta za nestalne članice raspoređena su u regionalne grupe. Ukoliko u okviru regionalnih grupa postoje protivkandidati, za izbor je potrebna dvotrećinska većina u Generalnoj skupštini.Gana je dobila 185 glasova, Gabon 183, a Ujedinjeni Arapski Emirati 179 glasova.

Albanija je izabrana sa 175 glasova, a Brazil sa 181 glasom.Savjet bezbjednosti je jedino tijelo Ujedinjenih nacija koje može da donosi pravno obavezujuće odluke, poput uvođenja sankcija i odobravanja upotrebe sile.Savjet bezbjednosti se, pored pet stalnih članica – Velike Britanije, Kine, Rusije, SAD i Francuske, sastoji od deset nestalnih članica kojima mandat traje dvije godine.U Savjetu bezbjednosti su, kao nestalne članice, još i Indija, Irska, Kenija, Meksiko i Norveška.

Izvor: rtcg