Podgorički maraton. Prijavljeno oko 1.000 atletičara

Trčaće i Veselin Petrušić iz Nikšića, koji će 21. učestvovati na manifestaciji.

Za učešće na internacionalnom Podgoričkom maratonu, koji će biti održan 27. oktobra, do sada je prijavljeno oko hiljadu takmičara iz 44 države, saopštila je Direkcija podgoričke manifestacije.

Podgorički maraton ove godine biće održan 26. put, a kao i prošle maratonci će proći kroz Golubovce, Mataguže i Tuzi.

Start i cilj maratona biće na podgoričkom Trgu nezavisnosti.

Gradonačelnik Podgorice, Ivan Vuković kazao je da je maraton jedan od najznačajnijuih datuma u sportskom kalendaru Glavnog grada.

"Podgorički maraton postao je brend Glavnog grada i Crne Gore, manifestacija po kojoj se Podgorica lijepo i jasno pozicionirala na međunarodnoj sportskoj mapi. Podgorički maraton nalazi se u kalendaru Balkanske, Evropske i Svjetske atletske federacije (IAAF), a staza ima međunarodni sertifikat.

Učesnici će imati priliku da na osnovu rezultata u Podgorici zasluže mjesto na Olimpijskim igrama", rekao je Vuković na konferenciji za novinare.

On je naglasio da je maraton prilika za promociju, ne samo sportskih i turističkih potencijala Glavnog grada, već i zdravih stilova života.

Na ovogodišnjem maratonu trčaće Drago Knežević i Drago Boroje iz Futoga koji su jedini do sada istrčali svih 25 maratona.

Trčaće i Veselin Petrušić iz Nikšića, koji će 21. učestvovati na manifestaciji.

U okviru manifestacije biće održano Prvenstvo Crne Gore u maratonu i polumaratonu, koji će se trčati od Danilovgrada do Podgorice.

Biće održane trke na putu- cesti, kao i trke zadovoljstva, na pet i osam kilometara, za sve uzrasne kategorije.

Najavljeno je da će na Trgu nezavisnosti biće predstavljena prezentacija projekta Dječija atletika za uzrast od 7 do 12 godina.

Predsjednik Atletskog saveza, Gojko Banjević naglasio je da ne sumnja da će organizacija biti na vrhunskom nivou.

“Potvrda dobre organizacije je da je naš maraton licenciran sa 5 zvjezdica. Pozivam sve da trče, da promovišu zdrave stilove živote. Trčanje je zdravlje, jer nema zdravog života bez sporta i fizičke aktivnosti.

Nadam se da će za dvije ili tri godine cilj maratona biti na našem, novom atletskom stadionu", rekao je Banjević.

Direktor Direkcije Maratona Vladimir Tomović kazao je da je sve spremno da 26. Podgorički maraton protekne u najboljem redu.

"Do sada su prijavljeni takmičari iz 44 države svijeta. Trčaće i rekorderka Olivera Jeftić, koja je do sada pet puta pobijedila u Podgorici i crnogorska rekorderka Slađana Pwerunović.

Poznati mađarski menadžer Zoltan Benedik dovodi ekipu od 12 takmičara. U 54 segmenta organizacije, u njenom opsluživanju od starta do cilja, kao i u pratećim trkama, učestvovaće više od 800 ljudi", kazao je Tomović.

Najbolji rezultat u pethodnih 25 godina dva sata, 11 minuta i 41 sekundu, ostvario je Bugarin Petko Stefanov 1997. godine. U ženskoj konkurenciji najbolji rezultat ima Olivera Jeftić (2:31,18) ostvaren 2009. godine.

Prošle godine pobijedili su kenijski atletičari Abel Kibet Rop (2:19, 28) I Rut Čmisto Mateb (2:40,32).

Start maratona zakazan je za devet sati.

 

Izvor:vijesti