Duplo više dječaka: Od malignih bolesti oboljelo 24 djece

U Crnoj Gori je 24 djece oboljelo od malignih bolesti, od čega duplo više dječaka nego djevojčica, pokazali su podaci Instituta za javno zdravlje (IJZCG).

Specijalista socijalne medicine u IJZ-u Biljana Bajić je povodom obilježavanja Zlatnog septembra,  mjeseca nade i podrške za djecu koja se liječe od raka, kazala da su od ukupnog broja oboljelih oko 66 odsto dječaci, a oko 33 odsto djevojčice, pri čemu su vodeće dijagnoze u populaciji leukemija, maligni tumori mozga i kosti i limfomi.

Kako je napomenula, procenat preživljavanja, u državama sa visokim prihodima, prelazi 84 odsto i u stalnom je poboljšanju.

''Procenat preživljavanja raste i u državama sa manjim prihodima, posebno tamo gdje postoji nacionalna i međunarodna podrška, ukazuje na značaj udruženog djelovanja segmenata društva kako bi taj problem postao prioritet zdravstvenih pitanja država'' – kazala je Bajić.

Ukazala je na značaj rane prevencije, još od začeća. Trudnice, kako je pojasnila, treba da vode računa o načinu ishrane, fizičkoj aktivnosti, da ne upotrebljavaju alkohol, duvanske proizvode, ni psihoaktivne supstance.

''Redovan odlazak na kontrole kod izabranih doktora i pridržavanje svih savjeta pomoći će im da izbjegnu faktore rizika koji mogu ostaviti posljedice na njihovo potomstvo'' - rekla je Bajić.

Još jedan važan vid prevencije, navela je ona, je dojenje, a ne manje važno je da roditelji stvore zdravo okruženje u kojem će djeca biti zaštićena od različitih hemijskih i fizičkih agenasa.

Predstavnica nevladine organizacije (NVO) Feniks Dijana Stojanović je istakla da u Udruženju tokom cijele godine pružaju podršku porodicama djece koje su na liječenju, kao i onima koji su završili sa liječenjem.

Ona je upozorila da „na osnovu nekih tendencija“ broj oboljele djece raste.

 

 

Izvor:AntenaM