Stižu prve prijave za ekonomsko državljanstvo

Prve prijave za program ekonomskog državljanstva očekuju se narednog mjeseca. To je za Javni servis najavio sekretar Sekretarijata za razvojne projekte Dejan Medojević.

Najavljuje da će uskoro i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja raspisati javni poziv za sve koji su zainteresovani da ulažu u projekte iz te oblasti.

Medojević ocijenjuje da je Vladin projekat ekonomskog državljanstva odgovoran, transparentan i ozbiljan.

Poručuje da spremno čekaju prve aplikante.

"Mi smo već zaokružili tu listu u administrativnom dijelu, da smo spremni da primimo prve aplikacije, interesovanje postoji, kontaktirani smo sa strane samih aplikanata, ali naši licencirani agenti koji rade na promociji našeg programa u svijetu najavljuju da postoji veliko interesovanje.

Za očekivati je da već u narednom mjesecu krenu prve aplikacije", rekao je Medojević.

Trenutno je najviše zainteresovanih za ulaganja u turizam, konkretno u gradnju hotela vosoke kategorije.

No, očekivanja su da će biti interesovanaja i za druge oblasti.

"Takođe ono što je novina i što narednih dana treba da da svoj efekat jeste da i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja usvojilo pravilnik i definisalo kriterijume za projekte iz blasti poljoprivrede. Tako da je za očekivati da će veoma brzo ovo resorno ministarstvo, pošto je pravilnik stupio na snagu, raspisati javni poziv iz oblasti poljoprivrede", rekao je on.

Ekonomsko državljanstvo, pored toga što podrazumijeva obavezu i košta.

Svaki aplikant dužan je da uplati donaciju od 100.000 eura, a ta sredstva će, poručuje Medojević, biti uložena u razvoj infrasrukture na sjeveru.

Izvor:RTCG