Uprava škole uklonila knjige o Hariju Poteru, vjeruju da prizivaju zle duhove

Katolička osnovna škola u Nešvilu sklonila je knjige o Hariju Poteru iz svoje biblioteke po savjetu egzorciste jer u suprotnom rizikuje da navuče zle sile, piše Gardijan. On kaže da su knjige pune “kletvi i čini, koje kada ih čovjek čita, rizikuje da dozove zle duhove”.

Lokalni list u Tenesiju izvijestio je da je pastor u katoličkoj školi Sent Edvard poslao mejl roditeljima, pominjući knjige Dž.K. Rouling. On im je objasnio da je u kontaktu sa “nekoliko” egzorcista koji su preporučili uklanjane knjiga iz biblioteke.

“Ove knjige predstavljaju magiju kao dobru i lošu, što nije istina, već vrlo pametna obmana”, naveo je pastor. “Kletve i čini koji se koriste u knjigama su prave kletve i čini, koje kada ih čita čovjek, rizikuje da prizove zle duhove”.

Upravnica u školi objasnila je da je pastor poslao mejl poslije interesovanja roditelja, i da on zaista ima ovlašćenja da donosi takve odluke u svojoj parohiji.

Ovo nije prvi put da crkvene vlasti govore protiv serijala o Hariju Poteru zbog magije. Još dok je bio kardinal 2003. godine, kasnije papa Benedikt XVI opisao je knjige kao “suptilno zavođenje koje prolazi nezapaženo i time duboko iskrivljuje hrićanstvo”.

Izvor: Cdm