Miša Janketić glumac za juče, danas i sjutra

U okviru 49 Ratkovićevih večeri poezije večeras je održan omaž Mihailu Miši Janketiću, glumcu koji je,  iako  rođen u Novom Sadu, Tomaševo i Vraneš  zvao svojim zavičajem.

Janketićevi saradnici i prijatelji Blagota Eraković, Slobodan Marunović i Božo Koprivica prisjećali su se druženja sa slavnim glumcem, zajedničkih predstava, gostovanja.

Prisjećajući se svog tridesetogodišnjeg druženja sa glumcem, Slobodan Marunović je naveo da je Janketić sve što je radio, radio sa puno posvećenosti.

„On je jednako bio pjesnik,  glumac, prijatelj, otac, boem i sve što je radio bilo je to iznutra pokriveno, što bi mi glumci kazali kad je nešto pokriveno organski, kad izlazi iz čovjeka  dolazi iznutra – ja mu vjerujem. I ja sam zaista vjerovao Miši Janketiću. On je ostavio najveći trag i bio je moj spiritualni otac .Kroz njegove analize velikih djela koje smo radili skupa ja sam otkrivao nove dimenzije i života i posla i zanata kojim se bavimo koji je nekada prelazio tu crtu zanata i puke inerpretacije i prelazio u nešto nadahnuto što probija ovozemaljske prostore i daje ideju da je upravo stvaralaštvo, umjetnost, poezija nešto u što čovjek može povjerovati da bi poništio tu kosmičku besmislicu koja se zove smrt“, kazao je Marunović.

Reditelj Blagota Eraković je kazao da je Miša Janketić čovjek koji je iskreno volio svoj posao i ljude oko sebe. Navodeći da je kao dobitnik četiri Sterijine nagrade, Oktobarske nagrade i mnogih drugih, bio glumac sa neviđenim talentom i glumačkim sposobnostima.

„Miša je bio glumac kao što je među instrumentima klavir, imati njega u ansamblu znači imati sigurnost, imati tempo i ritam predstave , što je jako bitno, jer način na koji je glumio je bio motor, ne propuštajući ništa a da se ne odradi na jedan pošten i čestit način“, naveo je Eraković.

Da je Miša Janketić jedan od rijetkih glumaca u bivšoj Jugoslaviji koji se podjednako uspješno ogledao u svim žanrovima kazao je Božo Koprivica. On je naglasio da je Janketić do kraja života ostao vjeran svojim idealima i profesij te da je bio glumac i za juče, danas i sjutra.

„Postoji kod svakoga glumca određena kriza kada ga prevaziđe vrijeme i kada ne igra sa drugim mlađim glumcima, što ne znači da on nije dobar glumac, samo jednostavno taj njegov instrument više ne funkcioniše, a Miša je jedan od rijetkih glumaca i u Jugoslovenskom dramskom pozorištu koji je to uspio“, kazao je Koprivica.

Večerašnjem omažu velikom glumcu prisustvovali su i njegovi sin Marko i kćerka Milica koji se takođe uspješno bave glumom.

„Kako to veliki umjetnici iniciraju velike kulturne događaje kao što je Risto Ratković svojim djelima inicirao ovaj veliki festival u kojem je Miša bio jedan od osnivača još od sedamdesetih godina. Želim da spomenem da su opština Bijelo Polje i Ministarstvo kulture pokrenuli inicijativu da se napravi jedan pozorišni festival profesionalnih predstava u Bijelom Polju koje će nositi ime Miše Janketića. Radujem se što ovo mogu da najavim da ćemo u budućnosti raditi na tome da ovaj grad, koji je Miša doživljavao kao svoj grad, dobije još jedan veliki festival", kazao je Marko Janketić.

 

Autorka i foto: Vanja Šabanović

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE