Nakon dva kola šahovske Premijer lige, ŠK”Rokada” ostvarila polovičan učinak

Šahovska Premijer liga Crne Gore, najveće klupsko takmičenje, počelo je u subotu u Sportsko-kulturnom centru Univerziteta Crne Gore i trajaće sve do 28. jula.

Nakon prva dva kola, bjelopoljski šahovski klub “Rokada” ima polovičan učinak.

U prvom kolu  bjelopoljski šahisti su savladali Omladinac Budućnost iz Podgorice rezultatom 4,5:3,5, dok su u drugoj rundi poraženi od prvog favorita lige, ekipe Crnogorac sa Cetinja.

Predsjednik ŠK “Rokada”, Zoran Lazarević, za Radio Bijelo Polje kazao je da je njegov tim u uzbudljivom prvom meču pobijedio Omladinac Budućnost iz Podgorice.

“U drugom susretu smo poraženi, ali danas u trećem kolu čeka nas najtrofejniji klub u istoriji crnogorskog šaha, ekipa Budućnost iz Podgorice. U preostalim duelima ćemo tražiti bodove, a danas igramo meč bez nekog rezultatskog imperativa”,

On je naglasio da imaju dobar sastav, u kojem nastupaju Dragiša Boljević, Nikola Ostojić, Nebojša Nikolić, Armin Mušović, Miloje Maljević, Zoran Lazarević, Nikolina Koljević i Nina Delević.

Na tabeli, nakon dva kola, prvo mjesto zauzima Budućnost sa dvije pobjede, dok je bjelopoljska Rokada na sedmoj poziciji sa po jednom pobjedom i porazom.

Liga se igra po pravilima FIDE za klasični šah.

Premijer liga se igra po novom sistemu takmičenja, na osam tabli uz šest rezervi tako da osnovni sastav čini 14 igrača.

Svaka ekipa je obavezna da u sastavu ima dvije table na kojima moraju igrati dva omladinca, dvije žene ili kombinovano.

Tempo igre je 90 minuta za 40 poteza i 30 minuta do kraja partije uz bonifikaciju od 30 sekundi za svaki odigrani potez od početka partije.

Tri prvoplasirana tima na kraju lige stiču pravo učešća u Ligi šampiona.

Šahovska Premijer liga broji 10 timova, gdje će svako sa svakim odigrati po jedan meč dnevno.

Učesnici lige su: Budućnost, Crnogorac sa Cetinja, Elektroprivreda iz Nikšića, Rudar iz Pljevalja, Mimoza iz Tivta, Prosveta iz Podgorice, Kotor, Nikšić, Omladinac Budućnost i Rokada.

Autor: Bojan Šutović

Foto: ŠK”Rokada”

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE