Crna Gora – jedna od najljepših priča karijere

Crna Gora – jedna od najljepših priča karijere

Naigrala se Crna Gora kvalifikacija, nije išlo, sve dok za selektora muške odbojkaške reprezentacije nije postavljen Veljko Bašić.

Pedesetdevetogodišnji stručnjak odveo je “crvene” na Evropsko prvenstvo, prvi put u istoriji. Kruna kvalifikacija stigla je kao najljepši novogodišnji poklon u vidu presudne pobjede nad Moldavijom u posljednjoj utakmici, a januar je definitivno poseban mjesec za Bašiće koji su prije dva dana u porodičnom domu u Banjaluci proslavili krsnu slavu.

“Lijepo nam je ovih dana, mnogo je razloga za zadovoljstvo, utisak je potpun. Mogu malo da uživam”, uz osmijeh kaže selektor Bašić za Arenu.

Iskusni trener ima neobičnu životnu sportsku priču, prošao je mnogo toga na terenu i van njega, prati ga zavidna reputacija… Uspješan je u poslu, a sa Crnom Gorom je doživio jedno od najljepših ostvarenja.

“Ovo je stvarno pozitivna priča, meni jedna od najdražih, pogotovo što je nova, one starije se zaborave. S jedne strane, veoma mi je drago zbog igrača koji su dali sve od sebe, uložili maksimum, trenirali najbolje. Prihvatili su moj način rada, metode i viđenje odbojke. S druge strane, imao sam apsolutnu podršku predsjednika Pajkovića i kompletne odbojkaške javnosti Crne Gore. Sve je bilo usmjereno ostvarenju cilja, a na kraju smo u tome i uspjeli”, ističe Bašić.

Momci koje predvodi, zaslužuju posebno mjesto u almanasima naše odbojke.

“Rijetko sam u karijeri vidio ono što su pokazali igrači Crne Gore, a to je gotovo nevjerovatna želja da napravimo veliki rezultat. To se ne odnosi na jednog, ili dvojicu momaka, već svih šest, plus libero, koji su bili na terenu. Isto je bilo i kod onih koji su bili na klupi. Ekipa je zaslužila da igra na evropskoj smotri odbojke. Drugačije nije moglo ni biti”, poručio je Bašić.

Crna Gora se na Evropsko prvenstvo plasirala sa muškom ligom od svega pet klubova i 87 registrovanih igrača u domaćem šampi onatu.

Nijedna zemlja učesnica predstojećeg EP nema takav primjer Austrija ima sedam prvoligaških klubova, Finska devet a recimo Makedonija, koja je takođe debitant ima prvenstvo u kojem se takmiči 10 ekipa. Plasman na EP “crveni”, dakle, nijesu izborili zahvaljujući kvalitetu sa naše scene, već zaslugom momaka koji posljednjih godina grade karijere u inostranstvu.

Tako se i viza za kontinentalnu smotru odbojke može smatrati senzacijom.

“Kada se pogleda realnost, mislim da je ovo što smo napravili veliko iznenađenje. Prava senzacija. Mimo Budućnosti i Budvanske rivijere, koje su svojevremeno pravile ozbiljne rezultate u evropskim kupovima, niko nije ni znao za odbojku u Crnoj Gori. Sada je okrenuta neka nova stranica. Prije dvije godine reprezentacija je pobijedila u Evropskoj, a učestvovala je i u Svjetskoj ligi. Odlazak na EP je kruna svega. To je drugačije, jače takmičenje od prethodnih i treba se adekvatno predstaviti”, naglasio je Bašić.

Evropsko prvenstvo na programu je u septembru, a Crna Gora će igrati u grupi D, sa Poljskom, Češkom, Estonijom, Ukrajinom i Holandijom, sa kojom se sastaje u prvom kolu. “Crvene” čekaju teški rivali, s tim što Bašić ne želi da njegovi igrači budu statisti.

“Sve što radim, radim sa idejom da dam maksimum, a rezultat je mjerilo svega.Ja sam nekakav dirigent koji daje ritam ekipi, a igrači znaju što od njih očekujem. U svakom trenutku oni me razumiju. Takav je moj prilaz prema treningu, svakom momku individualno, oni znaju što ih čeka. Idemo na Evropsko prvenstvo da prikažemo možda i bolje igre od onih u kvalifikacijama”, kazao je Bašić.

 

Izvor:cdm