Bijonse predvodi zvijezde na koncertu u čast Nelsona Mandele

Američka pjevačica Bijonse, Džej-Zi, Ed Širan i Ašer su među zvijezdama koji će nastupati na koncertu u Johanesburgu u čast Nelsona Mandele, prenosi Beta.

Koncert je kulminacija niza događaja povodom stote godišnjice rođenja Nelsona Mandele 1918. godine, istorijske ličnosti u borbi protiv aparthejda.

Komemorativne skupove organizuje južnoafrička fondacija Motsepe koja nastoji da smanji siromaštvo kroz obrazovanje i otvaranje radnih mjesta, zajedno s grupom Global Citizen koja podržava održive razvojne ciljeve Ujedinjenih nacija.

Koncert će biti na stadionu u Johanesburgu.

Hiljade obožavalaca Bijonse i drugih zvijezda od kojih je većina dobila besplatne karte u zamjenu za humanitarno angažovanje, stižu na stadion satima prije nego što će se čuti prvi zvuci muzike.

Američka televizijska zvijezda i poslovna žena Opra Vinfri istakla je Mandelinu “dobronamjernost i integritet” i opisala ga kao svog “omiljenog mentora”.

Borac protiv represije i politike aparthejda, u zatvoru je proveo 27 godina. Nobelovu nagradu za mir dobio je 1993. godine. Bio je prvi crni predsjednik Južne Afrike. Njegova smrt 2013. godine pokrenula je talas izraza poštovanja širom svijeta prema njegovoj borvi i djelu.

Izvor: Cdm