Nije dovoljno lajkovati, mora se izaći na ulicu

Glumac Branko Vidaković tumači ulogu u predstavi “Ljubav u Savamali”. On za Kurir govori o migrantskoj krizi, kojom se, između ostalog, bavi ovaj komad.

“Svakoj naciji ide na čast ponašanje u kriznim situacijama. Tu se pokazuju veliki i mali narodi. Mi smo umjeli u istoriji da napravimo herojske podvige, ali i sebe da unesrećimo u mirnodopskim vremenima. U migrantskoj krizi smo se – ne znam kojim čudom, valjda zato što smo osjetili na svojoj koži šta je izgnanstvo – pokazali kao normalni ljudi u odnosu na sve u Evropi. Niko migrante nije tukao i stavljao u žice. Beograđani su me iznenadili. Imali smo talas izbjeglica sopstvenog naroda devedesetih, te osjećamo empatiju prema tuđoj nevolji. Znate, jedna stvar je lajkovati na Fejsbuku, a druga donijeti pomoć”.

Da li smo, nažalost, u vremenu kad je lajkovanje dominantnije?

“Malo sam razočaran što je internet donio teoriju, a izgubila se praksa na ulici. Promjene se mogu donijeti samo na ulici, a ne po društvenim mrežama. Beograđani su uspjeli da dođu u Savamalu i donesu pomoć i hranu, i to ovdje gdje je osnovni život težak, ali su ipak uspjeli da odvoje i pruže ruku”.

Izvor:CdM