Kusturica u knjizi otkriva kako je Brega plagirao pjesme

Reditelj Emir Kusturica objavio je knjigu “Šta mi ovo treba” i u njoj objavio nepoznate pojedinosti iz svog života

“Zapisi u ovoj knjizi nemaju namjeru da odgovore na pitanja, niti da razriješe velike dileme. Sve je nastalo iz potrebe da svjedočim o vremenu u kom živim i ostavim trag onima koji će u budućnosti provjeriti da li je sve ovo trebalo”, piše Kusturica u uvodu knjige.

On je u knjizi pisao i o odnosu sa kumom, muzičarem Goranom Bregovićem i otkrio kako je jedne noći u Pragu nastao planetarni hit “Mjesečina”.

“Stiže Begović i kaže da je preslušao kasete trubača koje je dobio od Stribora, od kojih su neki pobjeđivali u Guči. Puštamo pjesme da se vrte ukrug, pa od dvije tradicionalne krojimo jednu i tako nastaje “Mjesečina, mjesečina, joj, joj”… Pjesmu koju će pjevati prevareni narod u podrumu. Bregovićeva vještina da bespogovorno sluša šta mu sugerišem je nevjerovatna”, tvrdi Kusturica i dodaje:

“Isto je bilo i u slučaju “Arizona drima”. Pušten mu je Kejsi Linton Džonson, a on je za dva dana pronašao pjesmu “Solencara”. To je, navodno, djelo Korzikanca za kog Bregović, kada mu je urednik skrenuo pažnju da bi mogao na sud zbog plagijata, odgovara: “Nije ni on autor, to je stara jevrejska pjesma, uostalom, đe smo mi, đe su oni. Kada prodam milion primjeraka, platićemo i sud i autora!”

Kusturica u knjizi, na 360 strana u 80 poglavlja, svjedoči o svom životu i svojim dilemama, nadama i sumnjama, ne bježeći ni od jedne teme, ni od jedne pojave, ni od jednog aktuelnog trenutka, pa makar to bile i televizijske šeme ili zagađenje životne sredine.

Izvor:Cdm