Džoni Štulić i njegove pjesme postale tema doktorata

Zlatomir Gajić, predavač na Odsjeku za medije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prvi je naučnik koji je doktorirao na temu jugoslovenske rok legende i frontmena grupe Azra, Branimira Džonija Štulića.

Doktorska disertacija pod nazivom „Rok poezija Branimira Štulića i njeni medijski odjeci” uspješno je odbranjena ove nedjelje na Odsjeku za srpsku književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, čime je, po riječima stručne komisije, ovaj pionirski rad otvorio naša akademska vrata proučavanju rok poezije.

Njen autor, poznat prvo kao uspješan basista, zatim novinar sa posebnim senzibilitetom za praćenje muzike, te danas stručni saradnik na fakultetu, kaže da je ideja rada upravo davanje digniteta u nauci rok poeziji i Štuliću kao vrhunskom umjetniku. Pokušaj njegovog svrstavanja među pjesnike kao što su Dučić i Kostić.

“Rad je multidisciplinaran, kombinovao sam medijski segment sa književnim i sociološkim, kako bih objasnio čitav koncept rokenrola. Pet godina sam ga pisao, a istražujem čitav život. Još kad sam kao dijete kupio „Filigranske pločnike” vol. 1 i slušao ih godinama, ne znajući da ima i vol. 2, toliko sam mali bio. Istorija poezije počinje na istom mjestu gdje sa rokenrolom završava, jer prvi pjesnici u staroj Grčkoj pravili su pjesme svirajući liru, odakle i ime lirika. Poslije su se ove umjetnosti odvojile, da bi nama došao Dilan i opet nas učio šta je Bodler”, izjavio je Gajić, koji je prije ove disertacije magistrirao na temi „Poezija Milana Mladenovića kao književna i medijska činjenica”, piše Blic.

Izvor:Cdm