Reditelj Liješević o Madžgalju: Na dan kad je sahranjen slušali smo šapat Gospoda

Reditelj Boris Liješević koji je trenutno angažovan na predstavi “Noćna straža” po tekstu Fedora Šilija, u Ateljeu 212, prisjetio se emotivnih trenutaka u radu na predstavi “Pijani” kada se dogovorao sa Marinkom Madžgaljem o ulozi koju je u toj predstavi trebalo da odigra.

“Dogovarao sam se i sa Marinkom Madžgaljem koji se poslije niza terapija tada osjetio dobro i poželio da igra. I već je uzeo tekst i pitao koju ulogu da čita kao svoju.

“Koju god hoćeš. Biraj šta ti se igra”, rekao sam mu silno obradovan što se osjeća spremnim za rad i što ćemo sarađivati.

Međutim, poslije par dana se javio i rekao da je ipak shvatio da ne može da uklopi probe sa trenutnim ritmom i načinom terapija i ishrane. Poslije nekoliko nedjelja se upokojila ta divna duša.

 Igrali smo “Pijane” na dan kada je sahranjen. I kada na pola predstave svih 14 glumaca stoje okrenuti publici i osluškuju šapat Gospoda, ja znam da je i on tu, na pozornici, u toj tišini, i da sluša taj šapat. I čuje ga bolje i jasnije nego mi koji igramo.

“Smrti nema” replika je kojom se predstava završava. I opet je tu Marinko. Cio taj proces obilježen je uspomenom na Marinka Madžgalja kome sam i posvetio svoj rad na toj predstavi”, rekao je Liješević.

Iako smještena u tridesetim godinama prošlog vijeka, u predratnoj Jugoslaviji, nova predstava u režiji Borisa Liješevića progovora o savremenom trenutku obilježenom lažima.

Na pitanje zašto misli, kako je već jednom rekao, da je današnji svijet postao falsifikat, Liješević je rekao:

“To je svijet u kome je laž glavno sredstvo komunikacije. Svi lažu i tu nema kraja. Laž je ugrađena u temelje stare beogradske vile u kojoj se dešava komad. Laž donosi sa sobom svaki skupocjeni gost. Svi su laž. Hodajuća laž. U laži se rađaju, stiču bogatstva, titule i imena koja su takođe lažna. Njihova bića su lažna. Slika “Noćna straža” kojoj se dive je lažna. Lažni su i kada vole i kada pate i propadaju. Laž postaje njihova istina. A to je i naš svijet, današnji. U kome laž pokreće ratove, ruši stare civilizacije i hrani narode. Laž vaspitava djecu. Laž donosi pobjede na izborima, održava na vlasti. Laž je danas najskuplja vještina. Trebalo bi je uvesti kao predmet u školama. Kako što bolje i kvalitetnije lagati jer je u tome budućnost”, rekao je Liješević za Original, a prenosi Nedeljnik.

izvor:cdm