Dok Bred čuva djecu Anđelina u posjeti sirijskim izbjeglicama

Američka glumica i specijalna izaslanica agencije UN za izbjeglice Anđelina Džoli obišla je logor za sirijske izbjeglice u sjevernom Iraku kako bi izrazila podršku ljudima raseljenim višegodišnjim građanskim ratom u Siriji, prenose Agencije.

Holivudska zvijezda obišla je logor Domiz, u kome živi 33.000 izbjeglica iz Sirije, prenosi Rojters. U logor je došla u jutarnjim satima i sastala se s porodicama u logoru, saopštio je zvaničnik UN-a.

Dan ranije ona je obišla Mosul, irački sjeverni grad koji su vladine snage vratile pod svoju kontrolu u prošloj godini od militanata Islamske države.

Militanti su držali grad pod okupacijom tri godine i pretvorili su ga u uporište svog „kalifata“, u vojnoj kampanji tokom koje je pobjeglo oko 900.000 građana.

Na video-snimcima i fotografijama koje je objavio Visoki komeserijat UN za izbjeglice vidi se Džoli koja se sastala sa porodicama iz zapadnog Mosula i prošetala bombardovanim gradskim ulicama.

“Ovo su najteža razaranja koja sam vidjela tokom svih godina mog rada u UNHCR-u. Ljudi su ovdje izgubili sve. Oni su lišeni svega. Nemaju ljekove za svoju djecu i mnogi nemaju pitke vode ni osnovne usluge. Nadam se da će biti kontinuirane predanosti u obnovi i stabilizovanju kompletnog grada. I ja pozivam međunarodnu zajednicu da ne zaboravi Mosul”, izjavila je Džoli tom prilikom.

Džoli za UNHCR radi od 2001. godine, a ovo je njena peta posjeta Iraku.

izvor:cdm