Čak Noris odustao od karijere zbog svoje supruge

Đina Noris (54) patila je od reumatskog artritisa zbog kojeg je morala da se podvrgne magnetnoj rezonanci. Tokom tretmana doktori su joj, kako to obično biva, ubrizgavali boju za kontrast. Ona sada tvrdi da su je upravo te materije zamalo odvele u smrt, a sama pretraga, odnosno tretman, izazvao joj je još dva miliona dolara štete zbog saniranja neželjenih posljedica. 

Od kako je podvrgnuta magnetnim rezonancama Đina konstantno osjeća bol, iscrpljenost i žarenje u tijelu i ima problem sa centralnim nervnim sistemom.

Noris je prije nekoliko dana tužio proizvođače gadolinijevog kontrasta jer je uvjeren da se upravo u njemu nalazila prevelika količina štetnih supstanci koje su njegovu ženu doveli u teško zdravstveno stanje.

Čak Noris (77) za američke je medije izjavio kako se odrekao svoje filmske karijere kao bi se koncentrisao na Đinu, a cijeli je njegov život sada posvećen njenom zdravlju.

Đina je prve neobične i teške simptome osjetila u proljeće 2013. godine, nakon što se tri puta u jednoj nedjelji podvrgnula magnetnoj rezonanci, odnosno, tri su joj puta ubrizgane inekcije kontrasta, tj. gadolinija.

“Samo nekoliko sati nakon prve injekcije imala sam osjećaj da mi cijelo tijelo gori”, otkrila je medijima Đina dodavši da je u narednih nekoliko nedjelja čak šest puta hitno hospitalizovana zbog problema sa disanjem, bolom u rebrima, slabosti u mišićima i ostalih teških simptoma koji su onemogućavali normalno funkcionisanje.

“Prije toga, bila sam srećna, zdrava i vitalna žena, po svojoj tadašnjoj formi svrstala bi se u 10% svjetske populacije koja je pri vrhu kada govorimo o psihofizičkom zdravlju”, dodala je otkrivši da je shvatila šta joj se događa tako da je svoje simptome upisala u Gugl i naišla na slučajeve trovanja gadolinijem.

“Svi opisani simptomi odgovarali su onome sa čime se i sama borila od trenutka kad se podvrgnula magnetskoj rezonanci”.

O opasnosti od trovanja gadolinijem Đina se raspitivala kod doktora prije nego što se podvrgnula magnetnoj rezonanci. Tada joj je rečeno da ne postoji opasnost od trovanja, jer sa ispijanjem dovoljne tečnosti samo nekoliko sati nakon tretmana svi štetni sastojci odlaze iz tijela mokrenjem. Kada je i šesti put stigla u bolnicu zbog bolnih simptoma i iznijela svoje strahove, doktori su opet odmahivali rukom i uvjeravali je da je nemoguće da je otrovana.

Njen očajni suprug Čak Noris nakon niza zatvorenih vrata obratio se klinici u Nevadi koja je prepoznala simptome njegove supruge i potvrdila da je riječ o trovanju gadolinijem koji se nalazio u kontrastu tokom tretmana magnetne rezonance.

U istoj klinici podvrgnula se terapiji koja uključuje uklanjanje teških metala iz organizma, ali terapija je bila duga i mukotrpna i nije na kraju u potpunosti riješila njene probleme.

Čovjek kojeg cijeli svijet smatra nepobjedivim i o kome se smišljaju vicevi na temu neuništivosti, mjesecima je spavao uz svoju ženu moleći se za njeno zdravlje.

Četiri godine nakon svega toga, Đina Noris se napokon osjeća bolje jer prima terapiju i podvrgava se raznim tretmanima kako bi koliko – toliko normalno živjela. Ali, trovanje gadolinijem je ostavilo trajne posljedice, kako na nju i njeno zdravlje tako i na život njenog supruga i njihove 16-godišnje blizance Dakotu Alana i Daniele Keli.

Prošle nedjelje bračni par Noris i službeno je podigao tužbu protiv farmaceutskih kompanija i zahtijevaju oko 8.600.000 eura odštete, ali naglašavaju kako je ono što im je važnije da natjeraju farmaceute na odgovornost i iskrenost.

“Nažalost, tužba je jedini način da farmaceute pokušamo da natjeramo da se odgovorno ponašaju. Iako su mnogi životi dovedeni u opasnost nakon magnetne rezonance, ove kompanije insistiraju na tome da ne postoji veza između gadolinija i tegoba pacijenata, iako je poznato da teški metali ostaju godinama u organizmu”, naveo je par.

Izvor: Gloria.hr

Foto: Instagram