Portmanova neće na "Jevrejski Oskar"

Ceremoija dodjele Nagrade Genesis, takozvanog Jevrejskog Oskara, zakazana za jun ove godine, je otkazana nakon što je dobitnica, američka glumica, rođena u Jerusalimu, Natali Portman najavila da neće učestovovati u svjetlu "novih događaja".

Zato je ceremonija otkazana, a u saopštenju organizatora je takođe navedeno da oni "strahuju kako bi odluka Portmanove mogla izazvati da se filantropska inicijativa politizuje", što su oni nastojali da izbjegnu u posljednjih pet godina.

Glumica nije navela koji događaji su je uznemiirli, mada su UN i EU nedavno tražili istragu upotrebe bojeve municije protiv palestinskih demonstranata na granici pojasa Gaze i Izraela.

Genesis nagrada je novčana, a dobitnici mogu da je poklone. Dosadašnji dobitnici nagrade od milion dolara su vajar Aniš Kapur, violinista Icak Perlman, bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg i glumac Majkl Daglas.

Dodjeljuje se kao priznanje onima "koji služe kao inspiracija narednim generacijama Jevreja svojim izvanrednim profesionalnim dostignućima uz posvećenost jevrejskim vrijednostima i jevrejskom narodu".

Nagrada Genisis za Portmanvu je u decembru duplirana na dva miliona dolara donacijom izraelskog filantropa Morisa Kana. Fondacija nije rekla da li će Portmanova ipak primiti novac i pored najave da neće da učestvuje u ceremoniji.

izvor:rtcg