Mijenjaće osnovnu i doplatnu listu ljekova

Fond za zdravstveno osiguranje (FZO) saopštio je da nadležne komisije rade na promjeni osnovne i doplatne liste ljekova, kako bi građani imali mogućnost da lakše i jeftinije dođu do terapije.Listu terapija koja je donesena 2018. godine čine osnovni ljekovi koji se izdaju na teret Fonda za zdravstveno osiguranje i doplatni koje plaćaju građani.

Građani koji imaju hronične zdravstvene probleme obratili su se redakciji Dana dopisom u kojem ističu da Crna Gora ima najskuplju listu ljekova u regionu, zbog čega znatan dio medikamenata koji im propišu ljekari moraju da kupuju.“Trenutno se radi na izmjeni i dopuni liste i oblikovanju cijena u cilju što bolje dostupnosti ljekova pacijentima i građanima. U toku je rad zajedničkih komisija Fonda i Ministarstva finansija, ispitivanje i analiza mnogih faktora koji utiču na cijene. Nama je svima cilj da dođemo do jeftinih ljekova. Pokušaćemo da utvrdimo potrebe pacijenata i koje terapije su najpotrebnije za kvalitetno zbrinjavanje pacijenata”, kaže direktor Fonda Dragoslav Šćekić.

U dopisu pacijenata navodi se da svakog mjeseca za kupovinu tableta za povišeni krvi pritisak, bolesti srca i dijabetes moraju da odvoje oko 50 eura.“Ljekovi su kod nas izuzetno skupi, a prema nekim procjenama, pojedine terapije su i po četiri puta skuplje nego u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Albaniji. Smatramo da treba nešto da se preduzme jer nijesmo u mogućnosti da svakog mjeseca odvajamo po 50 i više eura da bismo kupili ljekove koje nam propiše specijalista”, ukazali su građani u dopisu.

Izvor: rtcg