Počeo festival u Kanu, ove godine u mini izdanju

U simboličnom trodnevnom mini izdanju u utorak uveče je počeo Međunarodni filmski festival u Kanu koji zbog pandemije nije održan proljetos, prenosi Beta.

Zamjenik predsjednika Kanskog festivala Tijeri Fremo rekao je na otvaranju:

“Rekli smo sebi da ove godine ne bismo mogli da ne dođemo u Kan. Željeli smo da dođemo i prikažemo kinematografiju, prikažemo filmove, prikažemo umjetnike”.

Predsjednik Festivala Pjer Leskir rekao je da su preduzete sve sanitarne mjere i dodao da će naredne godine festival biti održan.

Na otvaranju je bilo svega nekoliko desetina gledalaca koji su se s maskama i uz zahtjevano održavanje međusobnog rastojanja popeli stepenicama Palate festivala, a ukazano im je da se ne okupljaju.

Mini-festival koji traje do četvrtka, 29. oktobra, otvorila dramatična komedija Emanuela Kurkola “Un triomphe” (Jedna pobjeda), a na projekciji je bio dio filmske ekipe.

Festival će zatvoriti film “Les Deux Alfred” (Dvojica Alfreda) Brunoa Podalidesa. Toj projekciji prisustvovaće reditelj i glavna glumica Sandrin Kiberlen.

Biće prikazana još dva filma – “True Mothers” Japanke Naomi Kavaze i “Beginning” prvjenac Gruzijke Dee Kulumbegašvili koji je nedavno nagrađen na festivalu u San Sebastijanu.

Žiri će dodijeliti Zlatnu palmu za kratkometražni film i nagrade “Sinefondasion” (Cinefondation) za studentski film.

Organizatori Kanskog festivala koji nije mogao da bude u maju zbog pandemije koronavirusa, tada su samo saopštili spisak 56 filmova u zvaničnoj selekciji, od kojih su neki prikazani na drugim festivalima. Organizatori su ranije naveli da se nadaju da će 74. Festival u Kanu iduće godine biti u uobičajenom terminu od 11. do 22. maja.

Izvor i foto: Cdm

Tekst objavila: Ljilja Brajković