Korona odložila čuveni karneval u Rio de Žaneiru

Škole sambe u Rio de Žaneiru odlučile su danas da odlože čuveni Karneval koji je trebalo da se održi u februaru 2021. godine, zbog pandemije virusa korona.

Škola Liesa nije saopštila novi datum festivala, ali je navela da to zavisi od vakcine, prenosi Reuters.

"Veoma je teško imati karneval bez vakcine. Nema šanse da se karneval održi u nebezbjednim uslovima", izjavio je predsjednik Liese Žorge Kastanjeira i dodao da bi karneval mogao da bude odložen najviše do januara 2022. godine, kako ne bi poremetio naredni karneval.

Trinaest brazilskih škola sambe tokom karnevala paradiraju na Sambodromu pred oko 90.000 stanovnika Ria, ali i mnogobrojnim turistima iz cijelog svijeta, a datum održavanja mijenja se svake godine u zavisnosti od rimokatoličkog perioda velikog posta.

Gradska skupština Rio de Žaneira trebalo bi da donese odluku o uličnim žurkama koje se obično održavaju tokom karnevala, prenosi AP.

Prvi slučaj virusa korona u Brazilu zabilježen je 26. februara, dan nakon završetka karnevala.

Skoro sve škole sambe povezane su sa radničkom zajednicom, a prije nego što su škole počele da se takmiče 30-ih godina prošlog vijeka, karneval se održavao na ulicama, da bi 80-ih godina prešao na Sambodrom.

Posljednji put karneval je bio odložen za dva mjeseca 1912. godine zbog smrti tadašnjeg ministra spoljnih poslova i od tada održavanje svečanosti nije spriječio ni Drugi svjetski rat.

 

Izvor i foto: Nezavisne novine

Tekst objavila: Jasminka Mulić