Kejt Vinslet i Entoni Hopkins dobili nagrade za životna djela

Tribute Awards, priznanje koje je uvedeno prošle godine, dodjeljuje se proslavljenim glumcima, producentima i ostalim zaslužnim filmskim radnicima, kao i mladim talentima koji će oblikovati budućnost filma. Ovogodišnja dodjela održana je virtuelno, zbog pandemije koronavirusa.

Dodjelu nagrada je otvorio poznati filmski reditelj Martin Skorseze, na 45. Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu.

Među najpoznatijim ovogodišnjim laureatima su glumica Kejt Vinslet i glumac Entoni Hopkins, indijska rediteljka Mira Nair i kineska scenartistkinja i rediteljka Kloi Zao. Na ovoj virtuelnoj dodjeli “pojavili” su se i Kolin Farel, Džodi Foster, Nikol Kidman i Natali Portman.

Entoni Hopkins se u virtualnu konferenciju za štampu uključio iz svoje kuće u Kaliforniji.

“Jako mi je neobično što nisam u Torontu kako bih predstavio svoj novi film. Kejt i ja upoznali smo se davno na jednoj dodjeli Zlatnih globusa i od tada pratim njen rad i divim joj se”, rekao je Hopkins.

“Kad ne snimam, vrijeme uglavnom provodim kod kuće, pandemija me natjerala kao i sve nas. Bavim se slikanjem, čitam mnogo i svaki dan barem četiri sata sviram klavir, jedan od najdražih kompozitora mi je Rahmanjinov. Volim da budem aktivan i vježbam um. Moram priznati da me je prijatno iznenadila ova nagrada, nekako ne očekujem da me se u ovim mojim godinama i dalje sjećaju i dodjeljuju mi nagrade. Volim Međunarodni filmski festival u Torontu, imao sam sreću da su mnogi moji filmovi bili prikazani na njemu, koji je jedna velika masovna proslava filma s fantastičnom publikom, a istovremeno i vrlo intimno iskustvo jer se možete družiti s kolegama i ljudima koje cijenite i volite.”

 

Izvor i foto: CdM

Tekst objavila: Jasminka Mulić