Crnogorski glumac Ognjen Damjanović u filmu italijanskog reditelja(video)

Crnogorski glumac, plesač i model Ognjen Damjanović dobio je ulogu u novom kratkometražnom igranom filmu CLITEMNESTRA, italijanskog reditelja Giorgia Lombardellija. Film je prošlog mjeseca ušao u polufinale filmskog festivala Los Angeles CineFest u Kaliforniji.

CLITEMNESTRA je filmska priča o mladoj djevojci Tijani koja biva maltretirana u ranom djetinjstvu, što ostavlja velike posljedice na njen budući život. Počinje da pije, a ožiljci iz prošlosti se vuku tokom cijelog njenog života. Ona je žrtva oca alkoholičara i u isto vrijeme nasilnika. U trenutku kada je pomislila da joj je sreća naklonjena, zaljubljuje se u muškarca koji na prvi izgled donosi novo poglavlje u njenom životu. Nažalost, vrlo brzo otkriva i drugu mračnu stranu svoje ličnosti. Postaje agresivan i otvara njenu staru ranu.

“Scenario za film mi se dopao nakon prvog čitanja. Dinamična priča, koja nas vodi do najtananijih djelova duše jedne djevojke. Priča me je ubjedljivo privukla, ali se nijesam nadao tako velikom uspjehu na samom početku festivalskog života, novog filmskog ostvarenja. Ponosan sam na svoju ekipu i drago mi je što dijelim platno sa ljudima koji su novi a prije svega kvalitetni.

Radovao sam se saradnji sa Giorgiom Lombardellijem, ovo je njegov prvi film i srećan sam što sam dio početka njegove karijere. Italijanski manir koji daje svom radu je meni oduvijek bio interesantan. Italijani to rade na drugačiji način”, rekao je Damjanović za CdM.

U decembru prošle godine film je ušao u selekciju polufinala filmskog festivala Los Angeles CineFest u Kaliforniji.

“Kada nam je javljeno da smo postali polufinalisti, u trenutku sam mislio da je u pitanju neki drugi festival. Nakon toga reditelj mi je objasnio da se radi o Los Angelesu, što mi je bilo prilično iznenađujuće, i pored holivudskog iskustva koje imam od ranije. Srećan sam što sam dio priče. Film je snimljen dok smo još bili student Akademije Umjetnosti u Beogradu. Dobar početak za festivalski život filma. Prvi put radim kratkometražni igrani film i radujem se zbog svoje ekipe. Reditelj Giorgio Lombardelli, moj kolega sa akademije, a danas saradnik i prijatelj je želio da ekranizuje priču koja je inspirisana čuvenom mitologijskom pričom o Klitemnestri, žrtvi sudbine. Ovo nam je drugi put da sarađujemo, a planiramo i još zajedničkih projekata. Za nas mlade ljude je uvijek važno kada dobijemo potvrdu i sa strane, jer motiv za napredovanjem je u tom slučaju konstantan”.

Giorgio i Ognjen već pregovaraju o novoj saradnji. Ona će se i dogoditi čim se poklope termini.

Klitemnestra je žrtva sudbine, koju je pogodila kletva Afrodite u grčkoj mitologiji. Prinuđena da se uda za Agamemnona, ubice njene porodice. Godinama je smišljala osvetu, sve do momenta dok nije uspjela da mu odsiječe glavu. Mlada djevojka Tijana se poistovjećuje sa njom. Prepušta se surovoj sudbini, i u svakom muškarcu koji uđe u njen život vidi svog oca. Nakon nekog vremena ih monstruozno ubija. Ona se divila Klitemnestri, i njenom prelasku iz žrtve u poziciju osvetnice. U filmu naglašava da su slične, ali je jedina razlika što se Kiltemnestra sveti zbog drugih, a Tijana zbog sebe.

Film je snimljen u Beogradu, na srpskom jeziku. Glavne uloge: Tijana Upčev, Jovan Zdravković, Ognjen Damjanović.

Izvor i foto: Cdm

Tekst objavila: Ljilja Brajković