Lepa sela, lepo gore je u vrhu svega što sam u životu uradio

Dragana Bjelogrlića pametimo po brojnim ulogama koje su stekle status kultnih. Višedecenijsku karijeru svakako obilježila mu je uloga u filmu Srđana Dragojevića “Lepa sela, lepo gore”. Film je sniman za vrijeme građanskog rata u Jugoslaviji, koja se tada polako raspadala, i to nedaleko od ratišta u Bosni i Hercegovini. 

“Sama odluka da radimo jedan takav film, način na koji smo ga uradili, to šta je taj film predstavljao u trenutku kada se pojavio i ono što danas predstavlja, svrstava ga u sam vrh onoga što sam u životu uradio, ne samo po kvalitetu, već i po stavu, imajući u vidu da je sniman u godinama kada se većina moje generacije polako osipala po inostranstvu. Sama odluka da mi sami radimo jedan tako značajan film i sve ono što je proizašlo iz toga jesu razlog da na njega gledam kao na jednu od najvećih stvari koje su se desile u mom profesionalnom životu”, iskren je Bjela koji u pomenutom ostvarenju glumi lik Milana, centralnog junaka priče rastrzanog unutrašnjim sukobima i onom što se dešavalo u državi devedesetih godina.

On objašnjava zašto je “Lepa sela lepo gore” važan film za Srbiju u region:

“Mislim da je jako značajno što je baš odavde došao u tom trenutku jedan takav film, koji je, po meni, imao zaista pošten odnos prema ratu, to mu nisu čak osporavali ni oni kojima je smetalo što je došao iz Srbije, a bilo ih je. I ljudski i profesionalno je imao pošten odnos, pošteno je urađen, sa velikim odricanjem svih nas, sa velikom vjerom, sa velikim entuzijazmom cijele ekipe, koja je bila generacijski bliska. Jako je bio važan, ne samo za kinematografiju, već i kao događaj, prije svega za Srbiju, ali i za cio region. Bio je najgledaniji film u Sloveniji, tada još nije mogao da se prikazuje u Hrvatskoj, ali i tamo su ga svi gledali. Postojala je anegdota da su se tih godina iz Srbije u Hrvatskoj najviše tražili kajmak i video kaseta sa Lepim selima”, prisjeća se Bjela koji je na ovom hit filmu radio i kao producent zajedno sa svojim bratom Goranom.

 

Izvor: winestyle.rs