Rahimovski: Valjak nije bend koji živi od stare slave(video)

Parni valjak spada u red omiljenih ex JU bendova. Pjevač tog sastava, Aki Rahimovski, kaže da danas manje sviraju nego kada su nastupali po bivšoj Jugoslaviji, ali da su im koncerti kvalitetniji. Cijeni da ne žive od stare slave jer publici donose novu muziku.

“Od 2010, kad smo se vratili, stasao je talas klinaca koji su nas prepoznali zahvaljujući roditeljima, možda i djedu (smijeh). Danas 18-godišnjaci u prvim redovima pjevaju “Stranicu dnevnika”. Svježa krv je vratila Valjak u život. Napravili smo četiri godine pauze. Rekli smo – dosta je tri decenije biti uspješan na sceni. Bilo je zamora materijala, mnogo smo se trošili, nismo imali ispod 120 koncerata godišnje”, priča Aki.

Po povratku na scenu, pristup poslu postao je drugačiji.

“Manje se svira, a koncerti su kvalitetniji. I danas energija pršti na sve strane, ali se malo drugačije živi, sve u cilju da ne razočaramo ljude. Mi smo, po pričama kolega i posjetilaca, najbolji koncertni sastav, i to mora da se opravda. Najvažnije je biti iskren prema svojoj publici. Jedanput možeš da slažeš, ali ne i drugi put”, cijeni pjevač.

Bend spada među prave “rok dinosauruse”. Na pomen još starije JU grupe, Aki se sjeća davnih vremena.

“Kad smo počeli da radimo, oni su slavili pet godina postojanja. Mi smo tad razmišljali – pet godina, ko će to da doživi… Bili smo zajedno na turneji, sa nama su nastupali i Faundejšns. Imali smo pune dvorane, od Ljubljane do Skoplja. Dobili smo šansu da se pokažemo, sa samo jednim snimljenim singlom. Druge godine smo već bili na 140 koncerata”.

Oba benda i dalje “drmaju” regionalnom scenom, kao i Riblja čorba, Galija, Prljavo kazalište… Svi sa “godinom proizvodnje” sedamdesetih. Kao da nema pravih nasljednika.

“Što se tiče Valjka, ne – decidiran je Aki. Imali smo sreću da počnemo 1975, kad su bile ploče i kad se čekalo u redu da izađe album. Nisi imao mobilne telefone, internet. Bio si osuđen na ono što vrte radio, televizija, i šta se svira na koncertima. Mi smo u tom periodu napravili sebi dobru zalihu pjesama. Kad smo došli u Beograd ponovo 2010, rasprodali smo dvije Arene. To je dokaz da je Valjak bend koji ne živi od stare slave”, tvrdi Aki.

Izvor: Cdm