Zanimljivosti o bebama rođenim u jesen koje nijeste znali!

Jeste li znala da su jesenske bebe jedinstvene po mnogim stvarima? Donosimo vam osam zanimljivih činjenica o bebama rođenima u jesen.

Jesen je najdraže godišnje doba mnogih mama. Ne pretoplo i ne prehladno vrijeme, vrijeme za lagane jaknice i duge udobne pantalone, vrijeme za ugodne šetnje, vrijeme za ispijanje finih toplih napitaka i još mnogo drugih stvari. A, za mnogo mama, jesen je vrijeme u kojem očekuju rođenje svoje bebe.

  1. Teže manje pri porođaju

Prema Nacionalnoj akademiji nauka, bebe koje su začete između januara i maja imaju manju porođajnu težinu. Ova zanimljivost je svakako dobrodošla za buduće mame koje su nervozne oko porođaja.

  1. Više su od svojih vršnjaka

Ako se nadate da će vaše dijete biti budući košarkaš, možda imate sreće. Prema mnogim istraživanjima, bebe koje su rođene u jesen malo su više nego bebe koje su rođene u proljeće ili zimu. Naučnici ovu činjenicu objašnjavaju time što su mame jesenjih beba više izložene suncu tokom trudnoće, a njihova tijela tada proizvode više vitamina D koji je zaslužan za rast i razvoj kostiju. U prilog ovome ide i činjenica da jesenje bebe imaju jače i snažnije kosti.

  1. Uspješne su u sportu

Istraživanja su pokazala da su bebe rođene u jesen, kasnije pravi sportski tipovi. Bebe rođene u septembru i novembru su najviše fit, a zatim slijede bebe rođene u oktobru. U prilog ovome svakako ide i podatak da je najviše profesionalnih sportista rođeno u jesen.

  1. Žive duže

Možda zbog toga što su njihove mame više vremena provodile na vazduhu, ljetnem suncu i bile aktivnije tokom svoje trudnoće nego trudnice u drugim godišnjim dobima, ali prema Nacionalnoj akademiji nauka, jesenje bebe žive čak od 160 do 219 dana duže nego ostale bebe.

  1. Imaju veći rizik od astme

Prema istraživanju sa Unuverziteta Vanderbilt, bebe rođene u jesenjim mjesecima imaju veći rizik od astme nego ostale bebe. Naučnici smatraju kako se to događa zbog toga jer tokom zime, više ostajemo kod kuće sa zatvorenim prozorima i upaljenim grijanjem tako da je to jedan od razloga za češću pojavu astme, odnosno veća izloženost alergenima (poput grinja) u prvim mjesecima života.

  1. Sklonije su alergiji na hranu

Finsko istraživanje otkrilo je da su bebe rođene u oktobru i novembru u većoj opasnosti da razviju alergije na hranu, posebno na jaja i mlijeko. Potvrđeno je da je 'krivac' pelud koji tokom prvog tromjesečja trudnoće pokreće razvoj jednog tipa antitijela, a naučnici vjeruju da je osjetljivost na namirnice koje sadrže alergene rezultat izloženosti fetusa polenu tokom kritičnog razdoblja trudnoće.

  1. Akademski su uspješnije

Velika je vjerovatnoća da će vaša jesenja beba biti super sportista, ali i super učenik. Britansko istraživanje provedeno na 48 000 djece pokazalo je da su najuspješniji učenici djeca rođena u septembru. To može biti i zbog toga što su među starijima u svom razredu, te su više fizički i psihički razvijena kad krenu u školu, tako da se osjećaju sigurnijima u sebe.

  1. 'Srećni mjesec':

Najviše beba rođeno je septembru. Istraživače je zanimalo u kojem mjesecu u godini se rađa najviše djece te su analizom 20-godišnjih podataka, u razdoblju od 1994. do 2014. godine, došli do zaključka u kojem se mjesecu rađa najviše djece. Radi se o mjesecu septembru, a najčešći rođendani su između 9. i 20. septembra. Neki od razloga mogli bi biti da je vrijeme začeća jesenjih beba u vrijeme praznika, kada većina ljudi uzima godišnje odmore kako bi ih provela u krugu svojih najdražih. Još jedan od razloga, prema tvrdnjama doktora, može biti i taj što je kvalitet sperme veća tokom zimskih mjeseci, za razliku od vrućih, ljetnih mjeseci.

Izvor: Kolektiv.me