Vučić: Francuska da pomogne oko Kosova

Predsjednik Francuske Emanuel Makron je stigao u dvodnevnu posjetu Beogradu, gdje ga je, uz najviše državne počasti, dočekao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, nakon razgovora sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom koji je trajao skoro tri puta duže nego što je predviđeno, kazao da gotovo ni sa kim nije imao tako dug razgovor u četiri oka.

Vučić je zamolio Makrona za pomoć u pronalaženju rješenja za kosovsko pitanje i evropske integracije Srbije.

Makron poručuje da je Srbija velika evropska nacija, te da Francuska podržava obnovu dijaloga sa Prištinom.

"Imali smo veoma dug razgovor, mislim da nikada, ili gotovo ni sa kim nijesam imao tako dug razgovor u četiri oka kao sa Makronom i moguće da nikada nijesam imao tako otvoren i iskren razgovor", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za medije u Palati "Srbija".

Istakao je da je saslušao Makrona o svim važnim regionalnim i evropskim pitanjima, napominjući da je mnogo naučio od francuskog predsjednika.

"Iznio sam sve naše probleme prije svega po pitanju rješavanja kosovskog čvora, razgovarali smo, rekao bih, toliko dugo da teško mogu neku temu da pronađem koje se nijesmo dotakli. Govorio sam istinu i zalagao se i borio se da nam Francuska pomogne na evropskom putu i rješavanju kosovske krize, rekao koliki ugled Francuska ima u regionu, a i kod građana Srbije", naglasio je Vučić na konferenciji sa Makronom.

Predsjednik Srbije ukazao je da je sa francuskim kolegom razgovarao o onome što se zbivalo u Berlinu i onome što se, kaže, nije dogodilo u Parizu na obilježavanju stogodišnjice od završetka Prvog svjetskog rata.

"Nadam se da će nam jaka Francuska pomoći", poručio je Vučić.

Takođe, sa predsjednikom Francuske razgovarao je o ekonomskoj saradnji koja je, napominje, sve bolja.

"Gledaćemo da guramo naprijed sve radnje i procese, a to je izgradnja metroa u Beogradu, veliki projekat, gdje smo od početka radili i radićemo sa francuskim kompanijama", istakao je Vučić, dodajući da Srbija želi bolju saradnju sa Francuskom.

Vučić je rekao da je Srbija zainteresovana da kupi druge uređaje optoelektronske prirode od Fraucuske.

"Mi to radimo da bismo sačuvali zemlju, vojno-neutralnu. Zadovoljni smo kupovinom raketa 'mistral', dobićemo 18 jedinica i 50 raketa ukupno. Za nas je to značajno", istakao je Vučić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poželio je dobrodošlicu Makronu i zahvalio mu se na energiji i upornosti da vrati Francusku u region.

Izvor:RTCG