Harvi Vajnstin se nagodio za 44 miliona dolara

Harvi Vajnstin i bivši članovi odbora njegovog studija postigli su nagodbu vrijednu 44 miliona dolara sa ženama koje su ga optužile za seksualno zlostavljanje, piše Njujork tajms.

U saveznoj državi Njujork protiv Vajnstina je podignuta optužnica za seksualno nasilje nad dvijema ženama, a iako ga je ukupno više od 80 žena optužilo za napastvovanje, većina optužbi spada u domen građanske parnice, umjesto u krivična djela, te su detalji nagodbe veoma značajni u smislu da je pitanje da li nagodba podrazumijeva da je Vajnstin priznao krivicu.

Oko 30 miliona otići će u fond za žrtve seksualnog nasilja, a Njujork tajms piše da će čitav iznos od 44 miliona dolara pokriti osiguranje.

Vajnstin se inače prethodno izjasnio kao nevin na sudu, među optužbama protiv njega su i one za silovanje i prisiljavanje na oralni seks, a očekuje se da suđenje za krivična djela Vajnstinu počne 9. septembra.

On je takođe promijenio čitav tim advokata, a izvjesni Ronald Salivan, profesor prava i dekan na Univerzitetu Harvard povukao se iz ovog “tima iz snova” nakon što je Harvard odlučio da ga smijeni pod pritiskom nezadovoljnih studenata koji nisu odobravali činjenicu da Salivan brani Vajnstina.

Vajnstina su za seksualno nasilje optužile glumice koje su sa njim sarađivale, a upravo njegov slučaj doveo je do nastanka pokreta #MeToo.

Izvor: Cdm