Massimo Savić: Čudim se što sam uspješan u ovo vrijeme

Massimo Savić je skoro 35 godina na sceni, i kroz koju god dekadu njegove karijere da prođete, pronaći ćete albume koji su ostavili trag. Njegova karijera je preduga da bi u njoj bio samo jedan bitan događaj, koji definiše njegov rad, a on sam ih dijeli na tri. Prvi pomak ili, kako on voli reći, kvantni skok se desio s pjesmom „Sjaj u tami“, drugi sa „Stranac u noći“, dok je treći veliki skok u karijeri uslijedio s pjesmom „Iz jednog pogleda“. Massimo je tip umjetnika koji ne živi od stare slave, a i zbog čega bi, kada je danas popularniji više nego ikada.

“Svako se bavi onom nišom iz koje djeluje. I dan-danas se čudim kako sam uspješan sve ovo vrijeme, jer moja muzika nije uobičajna muzika ovih područja. Ona je apsolutno oslonjena na artistička kretanja u svijetu. To je meni dovoljno, presrećan sam pozicijom koju imam i publikom koju sam uspio stvoriti kroz sve ovo vrijeme. Ljudi koji vole moju muziku, zaista su moji potencijalni prijatelji, jer se razumijemo”, kaže Massimo.

Hrvatski umjetnik ističe da ne podržava to što mladi jure za slavom i pojavljuju se u pjevačkim takmičenjima.

“Da sam na njihovom mjestu, nikada to ne bih radio. Ne bih imao petlju stati pred ljude iz žirija koji su napravili već nešto veliko u karijeri i tom poslu. Ono što savjetujem mladima jeste da mnogo čitaju ili barem da pitaju nekoga koga smatraju pametnijima od sebe da im savjetuje barem desetak knjižica, kroz koje će pametnije ići kroz život. Drugi savjet je da ne ganjaju popularnost kao takvu, nego znanje. Treba naučiti svirati neki instrument. Ne smiješ biti samo pjevač koji će se u jednom trenutku dovesti u nezgodnu situaciju da je, naprimjer, s prijateljima okupljen oko logorske vatre, uz dobar roštilj i oni mole da izvedeš neku pjesmu, a ti ne znaš svirati nijedan instrument (gitaru ili harmoniku), dakle ne možeš se ispratiti. Nikada nisam da dolazim u takve situacije, a i to vrlo rijetko radim, da sviram za društvo, ali kada se to dogodi, onda im priuštim nešto nezaboravno”.

Izvor: Cdm